ГоловнаСвіт

Швеція стурбована загрозою російського вторгнення

Російські спецслужби активізували свою діяльність у Швеції

Швеція стурбована загрозою російського вторгнення
Фото: flickr.com

Шведські спецслужби в середу висловили побоювання, що Росія може почати проведення військових операцій проти їхньої країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Згідно зі щорічним звітом шведських спецслужб, шпигунство з боку російської розвідки є найсерйознішою загрозою нейтральної Швеції, яка протягом останнього року демонструє підвищену військову активність.

"Ми знаємо про операції російської розвідки у Швеції - ми не можемо інтерпретувати їх інакше - як підготовку до військових операцій проти Швеції", - заявив головний аналітик поліції безпеки Вільгельм Ундж (Wilhelm Unge).

Згідно з доповіддю, російське військове шпигунство у Швеції включає в себе злом комп'ютерів, спроби встановити контроль над секретним обладнанням і спроби завербувати агентів.

"Швеція є лідером у кількох військових і цивільних технологій, і це приваблює інтерес Росії, - зазначив аналітик. - І ми виявили і зупинили кілька випадків закупівель технологій протягом року, які, за нашими оцінками, російські партнери планували використовувати не в цивільних цілях, а з метою зміцнення російської армії".

За словами Унджа, третина російських дипломатів у Швеції, імовірно, є офіцерами розвідки.

Відносини між Заходом і Москвою значно погіршилися після анексії Криму Росією в березні 2014 року, а також через участь РФ у донбаському конфлікті.

Швеція не є членом, проте як член Європейського Союзу бере участь у введенні санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну.

Згідно з останніми опитуваннями, незважаючи на занепокоєння щодо Росії, більшість громадян Швеції як і раніше виступають проти відмови від нейтралітету в російсько-українському конфлікті і вступу в НАТО, зазначає Рейтер.

Нагадаємо, в лютому повідомлялося, що Швеція і Фінляндія посилюють військову співпрацю у зв'язку із загрозою військового конфлікту з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram