ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Кудрін закликав владу Росії підвищити податки або пенсійний вік

На думку колишнього міністра фінансів РФ, Росія увійшла в несприятливий період.

Кудрін закликав владу Росії підвищити податки або пенсійний вік
Фото: old.er.ru

Економіка Росії повинна вибирати між підвищенням пенсійного віку і збільшенням податків.

Про це сказав колишній міністр фінансів Росії, голова Комітету громадянських ініціатив Олексій Кудрін, повідомляє ТАСС.

"Якщо ми не будемо підвищувати пенсійний вік, то неминуче зіткнемося з підвищенням податків", - зазначив він.

За словами Кудріна, Росія увійшла в несприятливий період: число працездатного населення скорочується, платників податків усе менше, а пенсіонерів - усе більше.

"З цього випливає безліч серйозних висновків, які пов'язані і з пенсійною системою, і з системою охорони здоров'я і соціального страхування, оскільки всі вони матимуть серйозні труднощі й створять нові ризики для російської економіки", - сказав колишній глава Мінфіну.

Кудрін також наголосив, що зараз вкрай важливо зберігати стимул населення до пенсійних накопичень. Відмова від накопичувальної системи - "постріл собі в ногу", вважає він. Кудрін пояснив, що вся нова економічна модель РФ будувалася на інвестиційному зростанні. Зараз, із закриттям зовнішніх ринків, пенсійні накопичення є важливим інвестиційним ресурсом.

Раніше, 4 березня, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив, що уряд не збирається вводити нові податки чи підвищувати вже чинні.

29 січня голова Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв заявив, що вважає можливим повернутися до дискусії про підвищення пенсійного віку. Згодом президент РФ Володимир Путін запропонував вивчити можливість підвищення пенсійного віку. Зараз у Росії жінки можуть вийти на пенсію в 55 років, чоловіки - в 60.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram