ГоловнаСвіт

Постпред РФ при ЄС: анексія Криму заскочила Захід своєю елегантністю

Чижов вважає, що ЄС з "об'єктивних" причин не має довгострокової стратегії з приводу антиросійських санкцій.

Постпред РФ при ЄС: анексія Криму заскочила Захід своєю елегантністю
Чижов
Фото: http://visabulletin.ru/

Постпред Росії при Євросоюзі Володимир Чижов заявив, що анексія Криму заскочила Захід своєю елегантністю.

Про це повідомляє ТАСС.

"Найбільший ефект мав навіть не сам факт, а те, як це було зроблено - швидко, елегантно з військового погляду і без якоїсь шкоди для людей", - прокоментував Чижов реакцію Євросоюзу на окупацію Криму Росією.

"Мені хотілося б звернути увагу, як це сприймалося на Заході. Звичайно, вони були вражені. Наші дії в Криму заскочили їх", - заявив російський дипломат.

За його словами, "стратегічне партнерство" Росії і ЄС виявилося недостатнім, щоб пережити кризу у відносинах, що почалася у зв'язку з подіями в Україні.

"З'ясувалося, що, попри всю значущість цього терміна, не вистачило конкретного змісту, щоб це партнерство пережило таку кризу", - зазначив дипломат.

"Було б неправильно вважати ситуацію в Україні єдиною причиною кризи у відносинах Росії і ЄС, - наголосив постпред РФ при ЄС. - Проблеми накопичувалися, ми це бачили".

Чижов нагадав, зокрема, що "буксував безвізовий діалог, не вдавалося координувати роботу у сфері спільної політики безпеки, були проблеми на торговельно-економічному треку, в тому числі у сфері СОТ".

"Думаю, що першопричина - це неминуче прагнення ЄС разом, а часто слідом за США розглядати Росію як молодшого партнера", - зазначив дипломат. Він також припустив, що ЄС з "об'єктивних" причин не має довгострокової стратегії з приводу антиросійських санкцій.

"Заздалегідь прорахувати власний збиток Брюсселю не вдалося, та й не могло вдатися. Не вдалося прорахувати і позицію всіх країн ЄС, де рішення з таких питань ухвалюють консенсусом. Зараз же ціла низка країн ЄС до ідеї санкцій проти РФ ставиться критично", - сказав Чижов.

Тим часом минулого тижня ЄС продовжив санкції проти чиновників РФ і сепаратистів. А наприкінці січня міністр економіки РФ Антон Силуанов оцінив втрати економіки РФ від санкцій і падіння ціни на нафту у $200 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram