ГоловнаСвіт

Франція і Японія домовилися про військове співробітництво

Париж і Токіо домовилися працювати над Угодою про постачання і взаємне обслуговуванні військової техніки

Франція і Японія домовилися про військове співробітництво
Глава МИД Японии Фумио Кисида (второй справа), министр обороны Франции Жан-Ив Ле Дриан (второй слева)
Фото: EPA/UPG

Японія і Франція підписали угоду про військову співпрацю, яка включає передачу військових технологій і спільну розробку оборонного устаткування.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

За останні два роки Японія уклала аналогічні угоди з Великобританією та Австралією, зазначає агентство.

Угода між Парижем і Токіо заохочує двостороннє військово-технічне співробітництво, гарантуючи, що передані технології і устаткування не будуть надаватися третій країні без згоди країни походження.

"Я думаю, що нам вдалося просунути наше двостороннє співробітництво в галузі безпеки і оборони на крок уперед. Це серйозне досягнення, що ми домовилися про конкретні плани співпраці", - сказав глава МЗС Японії Фуміо Кісіда, виступаючи на прес-конференції в Токіо після спільної зустрічі японських і французьких міністрів закордонних справ і оборони.

За словами міністра оборони Франції Жан-Ів Ле Дріана, серед іншого, в плани про співпрацю входять пристрої для розмінування, керовані дистанційно. "І у Франції, і в Японії є високотехнологічні компанії в цій галузі. Якщо ми будемо працювати разом, ми зможемо знайти взаємовигідне рішення", - сказав він.

Японія і Франція також домовилися працювати над укладенням Угоди про постачання і взаємне обслуговуванні (ACSA), яке забезпечує основу для логістичного співробітництва між збройними силами. Раніше Японія вже уклала такі угоди з США та Австралією.

Нагадаємо, в січні Японія схвалила рекордний військовий бюджет. У липні 2014 року уряд Японії прийняв резолюцію, згідно з якою вперше після закінчення Другої світової війни японські збройні сили можуть брати участь в операціях за кордоном. Згідно з документом, до конституції країни вносяться зміни: відтепер Сили самооборони Японії можуть застосовуватися в рамках колективної оборони для захисту дружніх держав, навіть якщо сама країна не зазнає нападу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram