ГоловнаСвіт

Ізраїль вперше з 2007 року відновив імпорт із сектору Гази

Ізраїльські військові обіцяють надалі розширити перелік та обсяг поставок продуктів з Гази

Ізраїль вперше з 2007 року відновив імпорт із сектору Гази

Ізраїль відновив у четвер імпорт із сектору Гази, який припинили у 2007 році з приходом до влади в палестинському анклаві ісламістського руху ХАМАС.

Про це повідомило армійське Управління координатора дій уряду на територіях, інформує РИА Новости.

Військові пропустили через кордон вантажівки з 30 тоннами помідорів і баклажанів. Вони надійдуть на ізраїльський ринок, підтримавши і палестинських фермерів, і релігійних євреїв, яким у 2015 році традиція забороняє вживати в їжу овочі та фрукти місцевого виробництва.

"Сьогодні вперше з 2007 року з Гази на продаж в Ізраїль 25 тонн помідорів і п'ять тонн баклажанів надійшли в рамках комплексу цивільних заходів, реалізованих координатором дій уряду на територіях", - йдеться в повідомленні управління.

Військові обіцяють розширити номенклатуру сільгосппродукції, дозволеної до експорту до Ізраїлю, і довести обсяги поставок до 1-1,5 тис. тонн на місяць. "Кожна тонна оцінюється приблизно у три тисячі шекелів ($750)", - повідомили в управлінні.

Досі фермери і рибалки Гази мали можливість в обмежених обсягах, визначених ізраїльською владою, поставляти продукцію на палестинські території Західного берега річки Йордан, а також у країни "далекого зарубіжжя", в першу чергу - Європи, де такі закупівлі розглядаються як гуманітарна міра в підтримку палестинців.

Дозвіл відновити поставки на ізраїльський ринок співпав з роком "Шміт" - кінцем семирічного сільськогосподарського циклу, коли єврейська традиція велить залишати землі в Ізраїлі необробленими.

Нагадаємо, в листопаді 2014 року Ізраїль вперше з 2007 року дозволив транзит продуктів з Гази на Західний берег.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram