ГоловнаСвіт

Європарламент ухвалив резолюцію щодо вбивства Нємцова

Європарламентарі засудили дії влади Росії, що перешкоджають розвитку громадянського суспільства

Європарламент ухвалив резолюцію щодо вбивства Нємцова
Европарламент
Фото: EPA/UPG

Європарламент ухвалив резолюцію щодо вбивства російського опозиційного політика Бориса Нємцова, у якій вимагає провести міжнародне розслідування.

Відповідний документ під назвою "Резолюція Європейського парламенту щодо вбивства російського опозиційного лідера Бориса Нємцова і стану демократії в Росії" опубліковано на сайті Європарламенту.

Депутати Європарламенту впевнені, що вбивство Нємцова стало найзначнішим політичним вбивством у сучасній історії Росії. Вони зажадали провести "міжнародне розслідування з урахуванням того, що інструменти, доступні в рамках ОБСЄ, Ради Європи та ООН допоможуть забезпечити неупередженість та чесність слідства".

Також європарламентарі засудили рішення керівництва Росії зашкодити участі в похоронах опозиціонера "деяких дипломатів ЄС та національних делегацій".

У документі також засуджується ухвалення Росією нових законів щодо реєстрації політичних партій, фінансуванні НУО, права на свободу зібрань, екстремізму та інших законів, що сприяють "погіршенню клімату, що стосується розвитку справжнього громадянського суспільства в Росії". При цьому підкреслюється, що предметом особливої стурбованості залишається закон "Про іноземних агентів". Згідно з цим законом, "іноземними агентами" називаються ті організації, які фінансуються з-за кордону і займаються політикою. Правозахисники вказують на розмитість формулювань у законі, що позначається на правозастосуванні.

Крім того, депутати Європарламенту засудили пропагандистську війну між Росією та Україною.

Бориса Нємцова вбили на Москворецьком мосту в Москві пізно ввечері 27 лютого. За фактом події було порушено кримінальну справу, фігурантами якої наразі є п'ять осіб: Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов, Шагіт Губашев, Анзор Губашев і Заур Дадаєв. Двом останнім висунули звинувачення в організованому вбивстві і незаконному зберіганні зброї. Дадаєв визнав причетність до вбивства Нємцова, проте потім відмовився від своїх слів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram