ГоловнаСвіт

Влада штату Юта вирішила повернути розстріли

Критики вважають повернення розстрілів "пережитком варварського минулого"

Влада штату Юта вирішила повернути розстріли
архив

Верхня палата (Сенат) Легіслатури штату Юта проголосувала 10 березня за введення в цьому американському штаті розстрілів у разі нестачі речовин для смертельної ін'єкції.

Про це повідомляє Associated Press.

Законопроект підтримали 18 членів Сенату, проти нього проголосували 10. Серед противників документа - четверо республіканців і шестеро демократів.

Парламентарії з нижньої палати Легіслатури - Палати представників - схвалили законопроект ще в лютому.

Тепер Юта може стати єдиним американським штатом, де будуть практикувати розстріли. 2004 року в'язням припинили надавати вибір між видами страти, оскільки законодавці вирішили, що це привертає надто багато уваги з боку преси. Тепер же такий спосіб страти запропоновано здійснювати, тільки якщо в розпорядженні не виявиться речовини для смертельної ін'єкції.

На думку ініціатора законопроекту конгресмена-республіканця Пола Рея, розстріл є більш гуманним способом умертвіння порівняно з ін'єкцією, посилаючись на те, що іноді отрута діє не відразу і засуджений проводить у муках тривалий час. Як приклад він навів випадок в Аризоні, де засуджений після смертельної ін'єкції прожив ще дві години, а його адвокати за цей час встигли подати у Верховний суд штату запит із вимогою зупинити страту.

Противники закону, проте, називають повернення розстрілів "жорстоким пережитком часів дикого заходу" і "пережитком варварського минулого", через який штат зазнає міжнародного осуду.

Окрім того, деякі законодавці вважають, що проект закону - лише ще один різновид смертної кари, і замість того, щоб шукати такі альтернативи, потрібно остаточно відмовитися від вищої міри покарання.

Закон набуде чинності тільки після підписання губернатором - республіканцем Гері Гербертом, проте поки що невідомо, чи схвалить він законопроект. Раніше цього тижня його прес-секретар випустила заяву, в якій визнала, що розстріли стануть запасним варіантом у разі відсутності речовин для смертельної ін'єкції.

Наразі у США формально зберігаються п'ять видів смертної кари: розстріл, повішення, електричний стілець, газова камера і смертельна ін'єкція. Застосування останньої найбільш поширене. Однак останніми роками європейські виробники необхідних препаратів, які виступають проти смертної кари, припинили постачати їх у США. У Юті запасів наразі немає запасів потрібних інгредієнтів для летального коктейлю. У зв'язку із цим у разі проведення страт найближчим часом Юта намір позичити необхідні речовини в Техасу.

Останню страту через розстріл у штаті Юта здійснили 2010 року для вбивці Ронні Лі Гарднера. Гарднера засудили до смерті за вбивство прокурора Майкла Буррела під час спроби втечі із зали суду 1985 року. 49-річний Гарднер обрав розстріл як метод виконання смертного вироку до того, як такий вид страти заборонили 2004 року. Його розстріляла команда з п'яти осіб, озброєних гвинтівками 30-го калібру.

Чотири гвинтівки були заряджені справжніми кулями, а одна - холостими патронами. Тож члени розстрільної команди, всі - добровольці, не були до кінця впевнені, хто з них здійснив смертельний постріл.

Верховний суд США відновив смертну кару 1976 року. Відтоді через розстріл було страчено трьох людей, зокрема Гарднера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram