ГоловнаСвіт

Мадуро попросив у парламенту надзвичайних повноважень для протистояння США

США залишаються головним торговельним партнером Венесуели.

Мадуро попросив у парламенту надзвичайних повноважень для протистояння США
МадуВенесуэла ввела визы для американцев ро
Фото: anti-global.ru

Президент Венесуели Ніколас Мадуро у вівторок, 10 березня, попросив парламент наділити його повноваженнями видавати укази, які мають силу закону.

Як повідомляє агентство Рейтер, наступник Уго Чавеса пішов на такий крок після того, як США ввели санкції проти низки венесуельських чиновників.

"Я прийшов із проханням ухвалити відповідний закон, щоб протистояти агресії наймогутнішої країни у світі - США - проти цього прекрасного народу", - заявив Мадуро, виступаючи в парламенті.

Очікують, що Національна асамблея, яка складається переважно з прихильників чинної влади, задовольнить запит президента, зазначає агентство.

Опозиціонери жорстко розкритикували ініціативу Мадуро, назвавши її "захопленням влади" і вказавши на те, що президент використовує найжорсткіше за час свого правління загострення відносин з Вашингтоном, щоб відволікти населення від економічних проблем. Тим часом США залишаються головним торговельним партнером Венесуели. Рівень продажу країною сирої нафти в лютому виріс до 796 тис. барелів на день.

У понеділок, 9 березня, президент США Барак Обама увів санкції проти семи вищих венесуельських чиновників. Мотивом рішення було названо те, що вони, за версією Вашингтона, порушували права громадян Венесуели і були причетні до корупційних схем. Їм заборонили в'їзд у США і заблокували рахунки. У відповідь Венесуела відкликала свого повіреного у Вашингтоні Максиміліана Арвеласа.

Мадуро, однак, назвав цих сімох чиновників "героями" і призначив одного з них - керівника національної розвідки Густаво Гонсалеса Лопеса - міністром внутрішніх справ.

Відносини між США і Венесуелою останнім часом різко загострилися. 17 лютого Мадуро вислав з країни трьох американських дипломатів. Крім того, за останні кілька місяців венесуельський лідер кілька разів звинувачував США у підтримці протестного руху і спробі здійснити переворот. А на початку березня Венесуела запровадила візи для американців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram