ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія вийшла з договору про контроль над озброєнням у Європі

РФ звинуватила НАТО в порушенні угоди.

Росія вийшла з договору про контроль над озброєнням у Європі
Фото: EPA/UPG

Росія повністю виходить із Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).

Керівник російської делегації Антон Мазур на засіданні спільної контактної групи (СКГ) у Відні у вівторок, 10 березня, заявив, що РФ припиняє участь у засіданнях СКГ з приводу ДЗЗСЄ з 11 березня 2015 року. "Так оголошене Росією 2007 року призупинення дії ДЗЗСЄ стає повним", - цитує сайт російського МЗС Мазура. Москва попросила Білорусь надалі представляти її інтереси в контактній групі.

Договір про звичайні збройні сили в Європі, який встановлює квоти на звичайні озброєння й обмеження на їхній розмір, уклали у 1990 році між НАТО і країнами колишнього Варшавського договору. 1999 року у зв'язку з розширенням НАТО на схід розвитком ДЗЗСЄ стала Угода про адаптацію, яку ратифікували не всі сторони. 2007 року Москва припинила дію ДЗЗСЄ, пославшись на те, що країни НАТО не виконували його положення. Проте Росія продовжила участь у засіданнях спільної контактної групи, "розраховуючи, що цей майданчик задіють і для розробки нового режиму контролю над звичайними озброєннями (КЗО)", - заявив Мазур.

Проте в підсумку, за словами керівника делегації РФ, "діалог про майбутнє КЗО було зупинено 2011 року". При цьому він звинуватив Захід у використанні майданчика контактної групи для "не відповідних реальності закликів повернутися до дотримання збиткового для нас старого ДЗЗСЄ". Проте Мазур зазначив, що повний вихід Росії з договору не означає "відмови від подальшого діалогу про контроль над звичайними озброєннями в Європі, якщо і коли дозріють наші партнери".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram