ГоловнаСвіт

Більшість росіян впевнені у швидкому поліпшенні відносин Росії та України, - опитування

Росіяни не бачать Україну в ЄС, МС і НАТО в найближчому майбутньому

Більшість росіян впевнені у швидкому поліпшенні відносин Росії та України, - опитування
Фото: EPA/UPG

Більшість росіян упевнені, що через кілька років відносини між Росією та Україною покращаться, але найближчим часом жодних змін у відносинах очікувати не варто.

Про це свідчать результати опитування Фонду "Громадська думка".

Так, 60% росіян висловили впевненість у тому, що відносини між Росією і Україною залагодяться вже через кілька років, і лише 7% думають інакше. Ще 14% вважають, що жодних зрушень у відносинах між країнами не відбудеться.

Разом з тим, трохи менше ніж половина опитаних (49%) вважає, що найближчим часом в російсько-українських відносинах жодних змін не відбудеться (у серпні минулого року так відповіла третина респондентів). Тільки чверть впевнена у їхньому поліпшенні, а 17% переконані у погіршенні.

Опитування також виявило, що велика частина росіян вважає, що в осяжному майбутньому Україна не стане членом Митного союзу (так вважають 55% росіян проти 26% впевнених у протилежному). Ще більша кількість учасників опитування впевнені, що Україна також не увійде ні в ЄС (64% проти 20%), ні у НАТО (59% проти 22%).

Опитування ФГД проводилося 19 лютого у 204 населених пунктах, 64 суб'єктах РФ, серед 3000 респондентів.

Нагадаємо, відносини між країнами погіршилися через анексію Криму Росією і участь російських військ у донбаському конфлікті. У зв'язку з цим країни Заходу ввели проти Росії низку санкцій, а також США та ЄС досі звинувачують Москву у втручанні у справи України.

Проблема врегулювання української кризи обговорюється на переговорах у різних форматах, зокрема, на зустрічах контактної групи в Мінську за посередництва РФ та ОБСЄ. Чергова зустріч контактної групи 12 лютого завершилася ухваленням Комплексу заходів з виконання Мінських угод, який передбачає, зокрема, припинення вогню на Донбасі з 15 лютого, відведення важких озброєнь і створення зони безпеки. Наразі Росія і проросійські сепаратисти ці умови в повному обсязі не виконують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram