ГоловнаСвіт

Мін'юст РФ вніс челябинський фонд і рух "За природу" до реєстру "іноземних агентів"

У російському реєстрі "іноземних агентів" вказані переважно правозахисні організації

Мін'юст РФ вніс челябинський фонд і рух "За природу" до реєстру "іноземних агентів"
архив
Фото: Предоставлено Денисом Казанским

Міністерство юстиції Росії внесло Челябінський регіональний благодійний громадський фонд "За природу" і Челябінський регіональний екологічний громадський рух "За природу" включили в реєстр "іноземних агентів".

Про це повідомляється на сайті мін'юсту РФ.

"Факт відповідності названих організацій ознакам некомерційної організації, яка виконує функції іноземного агента, був встановлений пыд час проведення управлінням мін'юсту Росії у Челябінській області позапланових документарних перевірок", - йдеться в повідомленні відомства.

Челябінський благодійний фонд "За природу" був створений у 2002 році для допомоги жителям області, які постраждали від радіації. Пізніше фонд розширив сферу діяльності - тепер його основними цілями є сприяння соціально-економічному розвитку області та формування сприятливих умов для залучення інвестицій у сферу охорони здоров'я та охорону навколишнього середовища.

Список некомерційних організацій, визнаних "іноземними агентами", опублікований на сайті російського мін'юсту. Станом на 6 березня 2015 року, в ньому знаходяться 44 некомерційні організації.

До реєстру "іноземних агентів" потрапили, зокрема, правозахисна організація "Солдатські матері Санкт-Петербурга", Фонд "Інститут Розвитку Свободи Інформації", Фонд підтримки вільної преси, "Громадська комісія зі збереження спадщини академіка Сахарова", громадський рух "За права людини", інформаційно-просвітницький та правозахисний центри "Меморіал", "Комітет проти тортур" та "Московська школа громадянської просвіти".

Зараз у Росії проводяться масові перевірки НКО. За законом, "іноземними агентами" називаються ті організації, які фінансуються з-за кордону і займаються політикою. Правозахисники вказують на розмитість формулювань у законі, що позначається на правозастосуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram