ГоловнаСвіт

Китай і Японія вперше за 4 роки проведуть переговори з питань безпеки

Пекін і Токіо спробують залагодити своє територіальні суперечки.

Китай і Японія вперше за 4 роки проведуть переговори з питань безпеки
Фото: news2000.com.ua

Представники Китаю і Японії вперше за чотири роки проведуть у березні переговори з питань безпеки на рівні представників зовнішньополітичного та оборонного відомств.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву МЗС Японії.

Відносини між другою і третьою найбільшими економіками світу погіршилися через територіальну суперечку навколо архіпелагу островів Сенкаку (Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі.

Зараз поблизу безлюдних островів патрулюють кораблі і винищувачі обох країн. Багато спостерігачів побоюються, що випадкові сутички між представниками країн можуть перерости в повноцінний військовий конфлікт.

Під час переговорів, запланованих на 19 березня, сторони обговорять проблеми безпеки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, в тому числі територіальний спір навколо Сенкаку. Крім того, за деякими даними, сторони поговорять про видатки на оборону, а також прийняту Японією в липні минулого року резолюцію про так зване право на колективну самооборону, що дозволяє національним силам самооборони за низки умов застосовувати силу за кордоном, зокрема для захисту "дружніх країн".

Домовленість про проведення двосторонніх переговорів досягнута в листопаді 2014 року на зустрічі голови японського МЗС Кісіди Фуміо з його китайським колегою Ван І. Востаннє переговори про безпеку пройшли в січні 2011 року в Пекіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram