ГоловнаСвіт

Україна заявила про порушення духу санкцій через угоду між Daimler і "КамАЗ"

У ЄК заявили, що європейські компанії можуть співпрацювати з російськими у сфері товарів подвійного призначення

Україна заявила про порушення духу санкцій через угоду між Daimler і "КамАЗ"
Заседание Еврокомиссии
Фото: ec.europa.eu

Україна подала у Єврокомісію офіційну скаргу про порушення духу санкцій, введених ЄС проти Росії, у зв'язку з рішенням Єврокомісії дозволити створення спільного підприємства між німецьким Daimler і російським "КамАЗ".

Про це повідомляє інтернет-видання EurActiv.

За даними видання, Єврокомісія дала дозвіл на створення СП 24 лютого. При цьому, як підкреслює українська сторона, "КамАЗ", крім виробництва вантажівок, займається виробництвом військового обладнання.

У Єврокомісії, однак, заявили, що створення СП не суперечить введеним санкціям, що забороняють постачання зброї та військового обладнання в Росію.

"Не існує заборони на злиття або формування спільних європейських компаній, за якою такі компанії здійснюють свою діяльність у Росії і активно займаються товарами подвійного призначення та технологіями для військового використання або для кінцевих користувачів у російській армії", - заявив співрозмовник видання у Єврокомісії.

При цьому видання зазначає, що Україна послідовно протестувала проти рішення про створення СП, зазначаючи, що хоча воно і не суперечить антимонопольному законодавству ЄС, але не відповідає духу політики санкцій Євросоюзу щодо Росії.

"Крім того, рішення буде активно експлуатуватися російською пропагандистською кампанією для дискредитації рішучості і ефективності зусиль ЄС у протидії курсу Росії щодо України за допомогою економічного тиску", - йдеться в заяві української сторони.

Також у скарзі сказано, що Україна вважає за необхідне провести ретельніше розслідування усіх аспектів створення СП і закликає Комісію не створювати "фальшивого враження полегшення або підтримки агресора в його незаконних і неморальних діях проти України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram