ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві вбито Бориса Нємцова (оновлено)

У політика стріляли, від отриманих поранень він помер

Опозиційного російського політика Бориса Нємцова застрелили увечері в п'ятницю в центрі Москви.

Про це повідомляє російський "Интерфакс" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Невідомий чотири рази вистрілив у Бориса Нємцова. Від отриманих поранень політик помер", - сказав співрозмовник агентства.

У російському МВС підтвердили інформацію про вбивство політика, передає "Интерфакс".

Інформацію про смерть Бориса Нємцова підтвердив також політик Ілля Яшин. "Я зараз просто перед собою, на жаль, бачу труп Бориса. Великий Замоскворецький міст. Я бачу тіло і навколо дуже багато поліції ", - сказав Яшин у коментарі РІА "Новости".

У зв'язку з убивством опозиціонера МВС ввело в Москві план "Перехоплення", повідомила офіційний представник відомства Олена Алексєєва. "Чотири постріли було зроблено йому у спину, в результаті він загинув. Зараз у місті введено план "Перехоплення", вживають усіх необхідних заходів, щоб затримати злочинців. На місці працює слідчо-оперативна група", - розповіла Алексєєва телеканалу "Россия 24".

Нємцов був одним з організаторів антикризового маршу "Весна", який відбудеться 1 березня.

У своєму останньому блозі на "Эхо Москвы" Нємцов закликав співвітчизників вийти на марш: "Ті хто за припинення війни Росії з Україною, хто за припинення путінської агресії, приходьте на Марш Весни в Мар'їно 1 березня. Метро "Братиславська", збір о 14-й годині, початок ходи о 14:30. Приходьте і запросіть своїх друзів і близьких!"

Борис Нємцов - один з найпомітніших політиків 1990-х і 2000-х років. Нємцов був одним з лідерів "Союзу правих сил". З 1999-го по 2003 рік політик засідав у Держдумі. У 2000-х він займався опозиційною діяльністю і входив практично в усі об'єднані організації позасистемної опозиції.

ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ З МІСЦЯ ВБИВСТВА НЄМЦОВА

Офіційний представник Слідчого комітету Росії, яка вийшла до журналістів на місці події, повідомила, що близько 23:15 за московським часом Нємцов прогулювався разом з дівчиною 1991 року народження Великим Замоскворецьким мостом. Вона також повідомила, що смертельні постріли були здійснені з машини, що проїжджала повз них. Усього їх було сім, чотири влучили у спину і стали смертельними, додала представниця влади.

За словами представника СК, дівчина приїхала з України. "Зараз ця дівчина перебуває в одній з поліцейських дільниць міста, її опитують", - додала вона.

На місце інциденту прибули Ксенія Собчак, Ілля Яшин, Михайло Касьянов та інші.

Представник Слідкому РФ також повідомила, що слідство розглядає всі версії вбивства опозиціонера, зокрема і замовне вбивство. На уточнювальне запитання про "політичний характер" вона не відповіла.

Президент РФ Володимир Путін вважає, що вбивство Нємцова "має всі ознаки замовного і виключно провокаційного характеру". Про це повідомив прес-секретар голови держави Дмитро Пєсков, інформує "Медуза". За словами Пєскова, президент доручив керівникам Слідчого комітету, МВС і ФСБ створити слідчу групу і тримати перебіг розслідування вбивства під особистим контролем.

Слідчий комітет порушив кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 105 КК (вбивство) і ст. 222 КК (незаконний обіг зброї). "За попередніми даними, невідомий з машини зробив не менш ніж 7-8 пострілів у Бориса Нємцова, коли той ішов Великим Москворецьким мостом. Зараз на місці події працює слідчо-оперативна група, проводиться детальний огляд місця злочину, встановлюють і допитують свідків і очевидців події", – йдеться на сайті відомства.

Помічник Нємцова Михайло Конюхова розповів про погрози, які неодноразово надходили опозиціонерові. "Останнім часом він боровся з корупцією в галузі медицини, якщо конкретніше - то в галузі онкології. Я став помічником його місяць тому, тому не можу нічого стверджувати, але я знаю, що йому надходили погрози про вбивство неодноразово", - цитує Конюхова "Медиазона"

Про те, що в останні місяці вбитому політику погрожували, розповів "Интефаксу" Вадим Прохоров: "За кілька місяців до сьогоднішнього дня надходили погрози в соціальних мережах. Ми навіть подавали заяву, але реакції не було".

Офіційний представник МВС Росії повідомила, що роботу слідчо-оперативної групи на місці події завершено. "Усі докази, які можна було зібрати на місці, зібрано", - розповіла вона і додала, що на місці знайдено шість гільз.

Відновлюють рух транспорту

Великим Москворецьким мостом.

Оновлення, 1:51. Тіло Бориса Нємцова відвезли з місця вбивства. На міст почали приходити люди і приносити квіти.

Фото: Twitter / @lauraphylmills

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram