ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова СК РФ запропонував відмовитися від верховенства міжнародного права над російським

Голова президентської ради РФ з прав людини розкритикував ініціативу головного слідчого Росії

Голова СК РФ запропонував відмовитися від верховенства міжнародного права над російським
Бастрыкин

Голова Слідчого комітету Росії (СКР) Олександр Бастрикін запропонував відмовитися від пріоритету міжнародного права над національним у Конституції, посилаючись на те, що він шкодить інтересам Росії.

Про це повідомляє прес-служба СКР.

З доповіді Бастрикіна випливає, що наявність пріоритету міжнародного права над національним лише працює проти інтересів Росії і "вміло використовується західними опонентами".

"Видається, що усунення в нашому законодавстві цих, образно кажучи, диверсій правового регулювання зміцнить незалежність РФ у правовій сфері, поверне її до кращих традицій вітчизняного судочинства", - заявив глава СКР.

При цьому Бастрикін підкреслив, що "в інших державах діють гнучкіші механізми".

Тим часом, глава президентської ради з прав людини Михайло Федотов вважає, що ініціатива Олександра Бастрикіна несвоєчасна.

"Це зробити неможливо. Для того, щоб реалізувати цю ідею, треба ухвалювати нову Конституцію. Я думаю, що зараз не час цим займатися", - цитує слова Федотова "Интерфакс".

Крім того, Бастрикін ухвалив кілька пропозицій щодо виправлення недопрацювань російського законодавства, які він назвав деформаціями. Зокрема, він закликає повернутися до об'єктивного і всебічного розслідування кримінальних справ. На думку Бастрикіна, зараз судді стають заручниками сторін суперечки і часто не можуть ухвалити неупереджене рішення.

Глава СКР також вказав на недоліки статті 90 КПК України "Преюдиція". Згідно з цією статтею, слідчий, який займається кримінальною справою, не має права перевіряти обставини, зазначені у рішенні суду, ухваленому в рамках цивільного, арбітражного або адміністративного судочинства. "Від дефектів статті 90 КПК РФ страждають інтереси потерпілих, їхні конституційні права на відшкодування збитків від злочинів, якість правосуддя у кримінальних справах. Верховний Суд Росії також вважає, що ця правова норма вимагає коректування", - заявив Бастрикін.

Раніше глава СКР запропонував посилити роль суддів і повернути сучасне судочинство до процесуальних норм, які існували в СРСР. Відповідний законопроект був опублікований на сайті СКР для обговорення. У січні 2015 року його вніс до Держдуми депутат-єдинорос Олександр Ремезков, який обіймає посаду заступника голови комітету з цивільного, кримінального, арбітражного і процесуального законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram