ГоловнаСвіт

Пєсков передбачив "відродження" відносин Заходу з Росією

Прес-секретар Путіна далі стверджує, що Москва не контролює сепаратистів

Пєсков передбачив "відродження" відносин Заходу з Росією
Дмитрий Песков
Фото: telegrafist.org

У відносини між Росією і Заходом почнеться "нове відродження", коли до російських суверенних прав та інтересів ставитимуться "з належною повагою".

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в ексклюзивному інтерв'ю ведучому телеканалу CNN Крістіан Аманпур (Christiane Amanpour).

"Все, чого ми хочемо - щоб до наших національних інтересів, наших суверенних прав і суверенних інтересів ставилися з належною повагою. І як тільки це відбудеться, почнеться стадія нового відродження в наших міжнародних відносинах", - заявив Пєсков.

За словами Пєскова, торік "у центрі Європи, в Україні" "сталося неймовірне зіткнення інтересів", у якому Росія "зайняла позицію дуже чесну, дуже відкриту і впевнену, яку цілком можна зрозуміти". При цьому прес-секретар Путіна далі стверджує, що Росія зайняла таку позицію на тлі "незаконного збройного захоплення, збройного перевороту" в Україні.

Пєсков додав, що охолодження відносин з європейськими державами і США на тлі українського конфлікту призвело до погіршення взаємодії у ключових сферах зразок боротьби з тероризмом.

Він також прокоментував статтю в російській "Новой газете", згідно з якою Кремль планував захопити Крим ще до втечі Віктора Януковича в Ростов. Відповідаючи на звинувачення, прес-секретар Путіна заявив, що "це не так", але "може бути" і "я маю на увазі, я не можу виключити" такої можливості. При цьому він зазначив, що не знає цю газету і не знає, хто написав статтю. "Ця газета... Іноді вони роблять, ну, неймовірні публікації. І я не бачу жодних причин реагувати".

Крім того, Пєсков визнав, що відведення важких озброєнь на сході України "дуже хистке", але сказав, що "ополченці Донецька" вже "почали відводити свою важку артилерію".

Прес-секретар Путіна також заявив, що "Росія не є країною, яка дозволяє або не дозволяє сепаратистам рухатися в напрямку того чи іншого міста або села". Він також вкотре заявив, що Москва не контролює сепаратистів, але, на його думку, вони не стали б наступати на міста, які, як заявляють представники моніторингової місії ОБСЄ, вони обстрілюють. За його словами, бойовики "відповідають на ворожі дії, ворожі атаки на їхній землі, проти їхнього народу. Їм загрожує небезпека і вони відповідають".

Пєсков також прокоментував ситуацію навколо підвищеної активності російської військової авіації, зокрема той факт, що від початку 2014 року літаки РФ понад 400 разів порушили повітряний простір НАТО. "Щоразу, коли вони починають шуміти з приводу російських винищувачів або військових літаків, що літають у міжнародних коридорах, щоразу, коли вони піднімають шум, свідомо чи мимоволі, вони забувають згадати, що літаки НАТО, британські літаки і американські літаки роблять те саме в тому ж коридорі". Він підкреслив, що це міжнародна практика, яка контролюється і узгоджена на міжнародному рівні і є міжнародно визнаною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram