ГоловнаСвіт

Журналісти звинуватили уряд Японії у введенні негласної цензури

У японському уряді заявили, що у країні повністю дотримується принцип свободи слова

Журналісти звинуватили уряд Японії у введенні негласної цензури
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Японські журналісти звинуватили прем'єра-міністра Сіндзо Абе у введенні негласної цензури у ЗМІ.

Про це повідомляє The Japan Today.

У зв'язку зі зростанням занепокоєння журналісти випустили заяву, у якій висловлюється заклопотаність недотриманням принципу свободи слова.

З документа випливає, що багато ЗМІ, в тому числі опозиційні, утримуються від критики уряду, побоюючись втратити доступ до ексклюзивної інформації.

Японія виділить $200 млн для боротьби з "Ісламською державою"

Видання перераховує кілька випадків внутрішньої цензури: переведення на іншу посаду ведучого вечірнього телешоу, який критикує рішення Абе, і відмова від запрошення у ролі експерта опозиційного політика Сігеакі Кога, котрий звинуватив главу кабінету у неправильних діях під час кризи з японськими заручниками, захопленими бойовиками терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІГ).

Уряд Абе усі звинувачення категорично відкидає. За словами головного секретаря кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга, у країні цілком дотримується принцип свободи слова. Він також зазначив, що критика дій глави уряду під час кризи із заручниками була результатом "неправильного трактування фактів", при цьому жодних обмежень на надання інформації не вводилося.

Нагадаємо, 20 січня бойовики ІД оголосили про захоплення в полон двох громадян Японії, за яких зажадали викуп у розмірі $200 млн. Бойовики дали Токіо три доби на виплату цієї суми, пообіцявши інакше розправитися із заручниками. 24 січня стратили журналіста Харуну Юкаву, а ісламісти зажадали від японців домовитися з керівництвом Йорданії, щоб те звільнило одну з терористок, що міститься у в'язниці. Переговори зайшли в глухий кут, і бойовики ІГ 31 січня розправилися з другим заручником - Кендзі Гото.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram