ГоловнаСвіт

Прем'єр Австралії анонсував нові заходи боротьби з тероризмом

Ебботт вважає соціальні виплати одним із джерел тероризму в Австралії

Прем'єр Австралії анонсував нові заходи боротьби з тероризмом
Тони Эбботт

Прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт в понеділок анонсував нові заходи, спрямовані на посилення національної безпеки.

Як повідомляє агентство Рейтер, серед нови заходів може бути відмова від соціальних виплат людям, які є потенційною загрозою для країни, позбавлення паспортів людей, що мають подвійне громадянство, а також обмеження поїздок за кордон.

Такі заходи Ебботт анонсував після нещодавнього інциденту з захопленням заручників у сіднейському кафе. Тоді 50-річний утікач з Ірану Ман Гарон Моніс розставив заручників біля вікон, змусивши деяких з них розтягнути традиційний ісламський прапор. Загарбник вимагав надати йому прапор терористичного угруповання "Ісламська держава", а також заявляв, що хоче поговорити з Ебботтом. Він стверджував, що в Сіднеї закладено чотири бомби. Двома з них заміновано кафе, а ще дві знаходяться в центральному діловому районі міста. Поліції не вдалося виявити вибухові пристрої. Моніс вже був в Австралії під слідством щодо кількох злочинів, у тому числі із застосуванням насильства, його випустили на свободу під заставу. Під час звільнення заручників загинули три людини: сам нападник і двоє із заручників, чоловік і жінка.

За словами Еббота, деякі особисті свободи слід урізати в рамках боротьби зі швидким зростанням загрози з боку радикальних груп, таких як "Ісламська держава" в Іраку і Сирії.

"Занадто довго ми давали тим, хто може бути загрозою для нашої країни, презумпцію невинності, - сказав Ебботт. - Ми ніколи не будемо жертвувати нашими свободами з метою їхнього захисту, але ми також не дозволимо нашим ворогам використовувати нашу порядність".

За словами консерватора Еббота, нові закони дозволять усунути недоліки в міграційній політиці, вирішать низку питань щодо соціального забезпечення і тим самим сприятимуть боротьбі з радикалами, особливо серед одержувачів соціальної допомоги.

Закони також будуть спрямовані на так званих "проповідників ненависті", додав Ебботт, для прикладу посилаючись на радикальне, але ненасильницьке ісламістське угруповання "Хізб-ут-Тахрір" (Hizb-ut-Tahrir).

Глава австралійського уряду зазначив, що, на його думку, соціальні виплати безпосередньо пов'язані з тероризмом, і десятки австралійців, які виїхали воювати на боці ісламістів до Сирії та Іраку, отримують допомогу з безробіття. При цьому він підкреслив, що виплати "особам, яких визнають загрозою для безпеки Австралії, незабаром можуть скасувати".

"Люди, які приїжджають в цю країну, можуть жити так, як вони хочуть. Якщо вони не відбирають таку саму свободу в інших", - додав він.

Останніми місяцями Австралія, вірний союзник США в боротьбі проти "Ісламської держави" в Сирії та Іраку, знаходиться в стані підвищеної готовності до атак радикальних ісламістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram