ГоловнаСвіт

FT: ЄС готовий блокувати ядерну угоду між Угорщиною та Росією

За даними видання, в Будапешті готові до "конфронтації з Брюсселем"

FT: ЄС готовий блокувати ядерну угоду між Угорщиною та Росією
Орбан, Путин
Фото: EPA/UPG

Євросоюз може накласти вето на угоду між Росією й Угорщиною про будівництво двох енергоблоків атомної електростанції "Пакш" (Paks), оскільки побоюється можливого блокування Будапештом нових санкцій проти Росії.

Про це пише The Financial Times (FT) з посиланням на власні джерела.

Хоча Єврокомісія не заперечувала проти атомної угоди між Угорщиною та Росією, договір про добудову АЕС "Пакш" спричинив серйозну "стурбованість" органів контролю ЄС, зазначає видання.

Зараз російсько-угорську угоду вивчають два європейські агентства. Одне з них - Євратом, яке поки що не дало обов'язкової для такого випадку згоди на постачання палива на АЕС "Пакш". Контрактом також цікавиться Єврокомісія, що перевіряє легальність укладання угоди з "Росатомом" без організації тендера.

У Брюсселі побоюються, що рішення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана не проводити тендер спричинене його тісними зв'язками з Москвою, які "можуть призвести до протистояння Угорщини спробам розширити санкції проти Росії", пише FT.

При цьому в самій Угорщині, як зазначає видання, готові до "конфронтації з Брюсселем". Зокрема, Орбан заявив, що енергетична політика є суверенною справою Угорщини. В угорському уряді також висловили думку, що Єврокомісія намагається втручатися в національну енергетичну політику, чим порушує суверенітет країни-члена ЄС.

У грудні 2014 року Росія та Угорщина підписали контракт вартістю €12 млрд на будівництво двох енергоблоків АЕС "Пакш". Для реалізації проекту Москва надасть Будапешту кредит розміром до €10 млрд. Кошти підуть на оплату постачань обладнання, робіт і послуг з проектування, будівництва та введення в експлуатацію енергоблоків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram