ГоловнаСвіт

Партія угорського прем'єра втратила конституційну більшість

Орбан заявив, що не планує проводити через парламент закони, що вимагають конституційної більшості

Партія угорського прем'єра втратила конституційну більшість
Виктор Орбан

Очолювана прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном владна коаліція втратила конституційну більшість, програвши опозиційному кандидату ключовий мандат на довиборах у парламент.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Незалежний кандидат Золтан Кес, якого підтримали опозиційні партії, здобув перемогу, зібравши 43% голосів в одному з найстаріших міст Угорщини Веспремі, який традиційно підтримав консерваторів. Кандидат від партії Орбана Лайош Немеді відстав від нього на 9%.

Сам Кес назвав свою перемогу "жовтою карткою" урядові Орбана. Перемога опозиційного кандидата позбавляє владну коаліцію більшості з двох третин від загального числа місць у парламенті - тепер "Фідес" Орбана і християнські демократи мають лише 131 мандат зі 199.

Орбан уже прокоментував результати виборів, заявивши, що не планує проводити через парламент будь-які закони, що вимагають конституційної більшості.

Віктор Орбан очолює уряд Угорщини з 2010 року. Останнім часом його популярність впала на тлі не надто вдалих спроб поліпшити скрутне фінансове становище країни через проведення непопулярних реформ на зразок податку на інтернет. Крім того

, Орбана неодноразово критикували за спроби зближення з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram