ГоловнаСвіт

Духовний лідер Ірану пригрозив залишити Європу без газу

Тегеран має намір діяти у відповідь на нові санкції Заходу.

Духовний лідер Ірану пригрозив залишити Європу без газу
Али Хаменеи
Фото: nikcity.com

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що у відповідь на посилення економічних санкцій Заходу, покликаних обмежити розвиток ядерної програми Ісламської Республіки, Тегеран може скоротити постачання нафти і газу.

Про це повідомляє Рейтер з посиланням на державне інформаційне агентство Ірану (IRNA)

За словами Хаменеї, "ворог за допомогою важеля санкцій" хоче "зупинити прогрес нашого народу". "Я вважаю, що якщо ми дозволимо їм диктувати нам умови для ядерної проблеми, вони все одно збережуть санкції, тому що те, проти чого вони виступають - це засади нашої революції".

"Повинна бути проведена серйозна робота. Ми можемо витримати санкції, нейтралізувати і зірвати плани противника. Якщо ми не будемо цього робити, то ворог ставитиме нові умови щодо нашої ядерної програми і вводитиме санкції", - сказав Хаменеї, виступаючи в Тегерані перед делегацією однієї з провінцій країни.

"Якщо санкції можливо зняти, іранський народ також може це зробити. В Ірані є величезні запаси нафти і газу, тому Іран за потреби може припинити постачання газу, від якого так залежать Європа і світ".

Іран видобуває на добу 2,7 млн барелів нафти і 600 млн кубометрів газу. Ісламська Республіка володіє третім за обсягом запасом нафти (близько 10% світових запасів, або 18,8 млрд тонн), поступаючись тільки Саудівській Аравії і Венесуелі. Протягом року Іран має намір скоротити доходи від експорту нафти і газу з 30% до 25%.

Минулого тижня Євросоюз відновив санкції проти Національної іранської танкерної компанії (НИТКА) та іранського бізнесмена Хосейна Гольпарвара (Hossein Golparvar), що і стало приводом для промови Хаменеї.

Наприкінці січня 2015 року Іран відмовився від використання американського долара в розрахунках із зарубіжними партнерами.

Заступник директора Центробанку Ірану Голям Алі Кам'яб (Gholam Ali Kamyab) заявив, що під час укладення закордонних контрактів Іран буде використовувати інші валюти, зокрема: юань, євро, турецьку ліру, російський рубль і південнокорейську вону.

Санкції Євросоюзу і США, введені проти Ірану 2012 року, обмежують можливість продавати нафту за кордон. Причиною санкцій стало продовження роботи Тегерана над спірною ядерною програмою. США і Європа підозрюють Іран у розробці ядерної зброї, проте іранці наполягають на виключно мирному характері програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram