ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Уряд Росії допустив скасування виплат заможним пенсіонерам

Новий захід може зачепити 220 тисяч росіян

Уряд Росії допустив скасування виплат заможним пенсіонерам
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

У Росії виплати пенсій працюючим пенсіонерам із річним доходом понад мільйон рублів ($16 тис.) можуть обмежити у 2016-2017 роках.

Про це повідомив голова мінпраці РФ Максим Топілін за підсумками наради із соціальних питань у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва, повідомляє "Интерфакс".

"Ми запропонували узгоджену позицію з мінекономрозвитку та мінфіном, що потрібно таку систему обмеження поступово вводити", - зазначив міністр. "Захід стосуватиметься високооплачуваної категорії громадян: мільйон рублів - це 83 тисячі рублів на місяць. Це зачепить близько 220 тисяч осіб", - додав він.

Топілін зазначив, що його відомство не підтримує скасування індексації зарплат бюджетників, яку раніше запропонували в мінфіні. "Але питання обговорюється", - цитує РИА Новости чиновника.

Міністр також повідомив, що питання підвищення пенсійного віку залишається "відкритим для дискусій". Він наголосив, що жодних рішень на нараді на цю тему не було.

Раніше Топілін говорив, що його відомство задумалося над обмеженням пенсій для росіян, які мають "дуже високий заробіток". "Ми дійсно зараз думаємо над окремими заходами, які в нас передбачені стратегією реформи пенсійної системи. Наприклад, це можливі обмеження виплати пенсії при дуже високому заробітку, я ще раз хочу підкреслити - не при низькому, - це не позбавлення пенсії працюючих пенсіонерів", - говорив тоді чиновник.

13 лютого президент РФ Володимир Путін запропонував вивчити і розглянути питання підвищення пенсійного віку. Про це розповів колишній міністр фінансів Олексій Кудрін, який був на нараді голови держави з економічними експертами.

29 січня голова Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв заявив, що вважає можливим повернення до дискусії про підвищення пенсійного віку в Росії. За словами міністра, антикризовий план уряду ще буде доопрацьовуватися. "І має йтися про подальше реформування пенсійної системи, йдеться і про пенсійний вік, і про систему працюючих пенсіонерів, і про різні галузеві пільги", - пояснив він.

Зараз у Росії жінки можуть вийти на пенсію в 55 років, чоловіки - в 60 (такий самий пенсійний поріг діє в Україні, Білорусі й Узбекистані).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram