ГоловнаСвіт

WSJ: Влада США дозволить продаж ударних дронів деяким союзникам

Покупці повинні переконати постачальника в тому, що техніку будуть використовувати із законною метою

WSJ: Влада США дозволить продаж ударних дронів деяким союзникам
архив
Фото: indelauav.com

Влада США прибрала всі перешкоди для продажу ударних безпілотних літальних апаратів своїм союзникам.

Про це повідомляє Wall Street Journal.

Дрони стали основною зброєю у війні проти тероризму від Сомалі до Сирії, нагадує видання.

За словами неназваних американських чиновників, нова політика дозволить США краще контролювати використання ударних безпілотників по всьому світу. Зараз США лідирують у галузі розробки дронів, але за умов обмеження експорту інші країни, такі як Ізраїль і Китай, ведуть власні успішні розробки, які можуть створити конкуренцію американській техніці.

США постачатимуть озброєні ракетами БПЛА на певних умовах. Покупці муситимуть переконати постачальника в тому, що використовуватимуть техніку законно: використання безпілотників не порушуватиме міжнародне гуманітарне право, за допомогою дронів не вестимуть незаконне стеження.

Кандидатуру кожного потенційного покупця влада буде затверджувати індивідуально. Газета зазначає, що безпілотники вже постачали у Великобританію, Італія давно хоче купити дрони.

На скасуванні обмежень на експорт БПЛА давно наполягали збройові лобісти. За даними дослідницької компанії Teal Group, світовий ринок безпілотників протягом наступного десятиліття подвоїться з $5,2 млрд до $11,6 млрд.

Армія США купує ударні безпілотники Predator і Reaper у виробника General Atomics. За останні два десятиліття компанія поставила Пентагону понад 600 апаратів. Порівняно з винищувачами оснащені ракетами дрони обходяться значно дешевше в експлуатації і можуть завдавати ударів по всьому світу.

Використання БПЛА для вбивства бойовиків-ісламістів на Близькому Сході неодноразово провокувало критику на адресу США, оскільки внаслідок ударів часто гинули мирні жителі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram