ГоловнаСвіт

Україна відмовила Грузії в екстрадиції Саакашвілі

Колишній грузинський президент на батьківщині перебуває в розшуку

Україна відмовила Грузії в екстрадиції Саакашвілі

Генеральна прокуратура Грузії звернулася в ГПУ з проханням видати їй колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі, але отримала відмову.

Про це йдеться в

повідомленні грузинського відомства з приводу Саакашвілі і його соратника, колишнього прокурора Зураба Адеїшвілі.

Грузинська прокуратура зазначає, що видача розшукуваних осіб між Україною та Грузією здійснюється відповідно до Європейської конвенції про видачу 1957, Мінської конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року, Двосторонньої угоди, підписаної між Грузією та Україною 1995 року. На підставі цих міжнародних договорів сторони зобов'язуються розглянути й екстрадувати розшукуваних осіб іншій країні відповідно до положень цієї угоди.

"Оскільки звинувачення висунуті проти Михайла Саакашвілі і Зураба Адеїшвілі, вони розшукуються в Грузії, і Адеїшвілі перебуває в розшуку за "червоною карткою", а також відповідно до отриманої інформації, що вказані особи перебувають в Україні, управління головного прокурора Грузії звернулося до Генеральної прокуратуру України з клопотаннями ідентифікувати, затримати й екстрадувати зазначених осіб. Незважаючи на зазначені вище зобов'язання між двома країнами в галузі екстрадиції, українська сторона відмовилася співпрацювати з Управлінням головного прокурора Грузії в питанні екстрадиції Михайла Саакашвілі і Зураба Адеїшвілі в Грузії і відмовилася екстрадувати зазначених осіб", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, що Саакашвілі 13 лютого призначили керівником Дорадчої міжнародної ради реформ при Президентові України.

При цьому у Грузії Саакашвілі з літа 2014 року перебуває в розшуку. Колишній президент Грузії проходить обвинуваченим у трьох кримінальних справах. Йому, зокрема, інкримінують розтрату державних коштів і перевищення службових повноважень. Тбіліський міський суд 2 серпня заочно заарештував Саакашвілі.

За версією слідства, Саакашвілі причетний до розгону мітингувальників у Тбілісі 7 листопада 2007 року, розгрому телекомпанії "Імеді" і присвоєння майна покійного олігарха Бадрі Патаркацишвілі. Фігурантами цієї справи також є Мерабішвілі, колишній генеральний прокурор Зураб Адеїшвілі, екс-голова міноборони Давид Кезерашвілі і колишній мер Тбілісі Гігі Угулава.

Саакашвілі поїхав з Грузії в листопаді 2013 року і відтоді жодного разу не приїжджав на батьківщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram