ГоловнаСвіт

Американці вважають Росію головним ворогом США, - опитування

49% громадян США вважають російську військову міць критичною загрозою

Американці вважають Росію головним ворогом США, - опитування
Фото: finance.obozrevatel.com

Росія посіла місце "головного ворога" США у сприйнятті громадян США, випередивши у "рейтингу ворожості" КНДР, Китай та Іран.

Про це свідчать результати опитування Gallup.

Для порівняння, у 2012 році лише 2% американців вважали Росію найлютішим ворогом Америки, у 2014 році, на тлі бойових дій на сході України, цей показник збільшився до 9%, а тепер він становить 18%.

При цьому тільки 15% американців вважають КНДР головним ворогом країни, що на 1% менше, ніж у 2014 році.

Китай очолював рейтинг найбільш ворожих країн у 2014 році, а Іран - у 2011 і 2012 роках. На тлі посилення негативного сприйняття Росії, позиції цих двох країн знизилися. За минулий рік кількість американців, які бачать в Китаї головного ворога, знизилася з 20% до 12%, Ірану - з 16% до 9%.

Крім того, все більше американців бачать у російській військовій могутності критичну загрозу США. Сьогодні такої точки зору дотримуються 49% американців - у порівнянні з 32% рік тому.

49% громадян США вважають російську військову міць критичної загрозою. Ще 41% вважає її важливою, але не критичною загрозою.

7% респондентів не бачать в Росії загрози. Торік таких було 17%.

Базове сприйняття Росії американцями досягло мінімуму за 26-річну історію схожих опитувань Gallup. Так, про негативне ставлення до Росії заявили 70% американців, лише 24% респондентів заявили про сприятливе ставлення.

Останні два роки рейтинг позитивного ставлення до Росії знижувався на 10%. Три роки тому кількість американців, які говорили про сприятливе ставлення до Росії, перевищувала кількість тих, хто був налаштований до неї негативно.

Опитування проводилося

8-11 лютого, незадовго до укладення нової угоди про припинення вогню на сході України. Обсяг вибіркової сукупності становив 837 осіб з усіх 50 штатів США. Середня похибка вибірки - не більше ніж 4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram