ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Ростовську область відправляють контрактників з Мурманська

Зі скаргами звернулися близько 20 військовослужбовців

У Ростовську область відправляють контрактників з Мурманська
Архивное фото
Фото: www.facebook.com/bochkala

Член президентської Ради з прав людини Росії Сергій Кривенко надіслав у міністерство оборони РФ запит з вимогою перевірити інформацію про відправку військовослужбовців у Ростовську область для "виконання бойових завдань" на території України. Запит було надіслано у понеділок, 9 лютого, розповів Кривенко телеканалу "Дождь".

Кривенко особисто їздив у Мурманську область для спілкування з 20 контрактниками, які надіслали скарги у РПЛ. Військовослужбовці заявили, що їх недавно перевели на полігон, розташований приблизно за сотню кілометрів від їхньої частини, для проходження бойового злагодження.

"Їх почали готувати за іншими військово-обліковими спеціальностями - звичайними стрільцями і так далі. І потім виступає перед ними командир їхньої частини і каже, що вони вирушають у відрядження в Ростовську область, де, можливо, будуть переходити кордон для виконання бойових наказів", - розповів Кривенко.

На запитання про підстави для відрядження полковник відповісти не зміг. Замість цього офіцер "почав говорити про патріотичні речі - що там триває війна, що потрібно допомагати, потрібно захищати російських людей, які гинуть під бомбами українців", - розповів правозахисник. За відмову від поїздки командир пригрозив звільненням.

Контрактники заявили, що відмовляються їхати під Ростов без письмового наказу і напишуть відповідні рапорти. При цьому правозахиснику військові повідомили, що хочуть продовжувати службу

За даними Кривенка, в Мурманську область для розгляду вирушила комісія Міноборони.

Раніше цю інформацію підтверджувала мурманська правозахисниця Ірина Пайкачева. Кілька інших військовослужбовців в/ч в кінці січня розповіли правозахисникам, що в листопаді вони та їхні товариші по службі (всього 70 осіб) під тиском з боку командування підписали контракти і їх відправили в Ростовську область, де вони нібито перетнули російсько-український кордон. Подробиць того, чим вони займалися по той бік кордону, військовослужбовці не розповіли.

Нагадаємо, 12 лютого в Мінську лідери України, Росії, Німеччини та Франції підписали угоду про припинення вогню на Донбасі з 00:00 15 лютого. В одному з пунктів документа йдеться про "виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під спостереженням ОБСЄ". Росія, втім, як і раніше, заперечує присутність своєї армії на Донбасі, незважаючи на низку наданих доказів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram