ГоловнаСвіт

Новий уряд Молдови не зміг отримати вотум довіри парламенту

Довіру уряду Юрія Лянке висловили лише 42 депутати зі 101

Новий уряд Молдови не зміг отримати вотум довіри парламенту
Юрий Лянкэ
Фото: www.actualitati.md

Новому уряду Молдови не вдалося отримати вотум довіри парламенту.

Про це повідомляє "Интерфакс".

За висловлення вотуму довіри уряду на чолі з Юрієм Лянке і програмі його діяльності проголосували лише 42 депутати зі 101. Для ухвалення позитивного рішення був необхідний 51 голос.

За затвердження уряду проголосували тільки депутати Альянсу за європейську Молдову. Депутати опозиційних Партії соціалістів, Партії комуністів і Ліберальної партії не підтримали склад уряду і його програму.

Згідно зі ст. 85 Конституції, президент Молдови може призначити нового (або того ж) кандидата на посаду прем'єр-міністра, якому відводиться новий термін 15 днів для формування уряду. У разі неможливості сформувати уряд, після консультацій з парламентськими фракціями, президент має право розпустити парламент.

Парламент може бути розпущений, якщо він не висловив вотум довіри уряду в 45-денний термін після внесення пропозиції і тільки після відхилення пропозиції не менш ніж двічі.

Нагадаємо, в січні Партія соціалістів Молдови закликала президента розпустити новий парламент. На думку спостерігачів, майбутня конфігурація влади в Молдові залежить від вибору, який зроблять демократи і ліберал-демократи, у яких 42 мандати. Зі свого боку, лідер комуністів, колишній президент Володимир Воронін вважає, що "для конструктивної співпраці в парламенті комуністи повинні отримати керівництво в декількох державних відомствах". Він висловив думку, що "це можуть бути посади віце-голови парламенту, голови Рахункової палати, ЦВК або голови Координаційної ради з телерадіомовлення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram