ГоловнаСвіт

WSJ: Меркель дозволить постачання зброї в Україну, якщо Путін не прийме її мирний план

Канцлер готова розширити санкції проти Росії у разі провалу нових переговорів у Мінську

WSJ: Меркель дозволить постачання зброї в Україну, якщо Путін не прийме її мирний план
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель дала президенту РФ Володимиру Путіну можливість до середи, 11 лютого, визначитися зі ставленням до мирного плану щодо України, розробленого нею та президентом Франції Франсуа Олландом. Інакше Росію чекають нові санкції ЄС.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на західні дипломатичні джерела.

У разі, якщо на зустрічі "нормандської четвірки" у Мінську в середу Путін відкине запропонований йому мирний план, Меркель не тільки домагатиметься введення нових санкцій проти російських компаній і розширення списку осіб, чиї рахунки за кордоном заморозять, а й перегляне свою позицію щодо постачання зброї українським військам.

Наразі США розглядають можливість поставки летального зброї Україні. Однак президент США Барак Обама призупинив остаточне рішення з цього питання до зустрічі з Меркель, яка відбудеться пізніше в понеділок.

Тема поставок американської зброї на Україні активно обговорювалася на конференції з безпеки в Мюнхені. Тоді багато американських сенаторів розкритикували небажання Меркель забезпечувати українську армію зброєю. Сама канцлер та інші німецькі чиновники у свою чергу відстоювали позицію невтручання.

"Якщо ми допоможемо українцям збільшити ціну війни для російських військ, які вторглися в їхню країну, як довго зможе Путін підтримувати війну, якої, як він розповідає своєму народові, не існує?" - заявив сенатор Джон Маккейн у неділю.

За словами джерел WSJ, європейські дипломати не покладають великих надій на швидке розв'язання конфлікту на сході України, а у Вашингтоні вважають, що Путін відкине французько-німецький мирний план. При цьому співрозмовники видання зазначають, що посилення санкцій і збільшення економічного тиску на Росію змусить Путіна переглянути свою тактику. Прихильники поставок зброї в Україну у свою чергу наполягають на тому, що це дозволить змінити позицію Кремля щодо підтримки сепаратистів, оскільки кількість російських жертв на Донбасі зросте.

У п'ятницю президент Франції Франсуа Олланд і Меркель приїхали в Москву, щоб обговорити мирний план щодо України. Переговори за закритими дверима тривали п'ять годин. Тоді Мерель заявила, що не впевнена в успіху переговорів з Путіним. У неділю від ранку переговори проводилися у телефонному форматі за участю, в тому числі, і президента України Петра Порошенка. Їх результатом стало рішення про проведення зустрічі у "нормандському форматі" в Мінську. Частину мирного плану в суботу розкрив президент Франції Франсуа Олланд. В інтерв'ю France 2 він повідомив, що документ передбачає створення демілітаризованої зони від 50 до 70 км і "вельми широку" автономію для регіонів Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram