ГоловнаСвіт

Російська газета розповіла про два плани Кремля щодо України

Путін розглядає як розвал країни, так і автономію для Донбасу

Російська газета розповіла про два плани Кремля щодо України

В оточенні президента Володимира Путіна розглядаються два плани щодо України: її розвал і створення на Донбасі буферної зони за чеченським прикладом. Про це пише російська газета "Ведомости" з посиланням на свої джерела.

Згідно з першим варіантом, Кремль згоден "віддати" Європі шість західних областей України, де "люди завжди етнічно і ментально були ближчими до Заходу". Решта нібито мають залишитися з Росією, навіть незважаючи на військові дії на Донбасі. З досвіду Радянського Союзу у Москві вважають, що ставлення людей може досить швидко змінитися і нинішні ворожі настрої в Україні минуть.

При цьому видання зазначає, що такий варіант підтримує "партія війни", прихильників у якої менше, ніж противників.

Другий варіант - "чеченський" - передбачає реінтеграцію Донбасу в економічне і політичне життя України на правах широкої автономії. Він передбачає, що насамперед президент України Петро Порошенко мусить перестати ігнорувати повстанців і почати спілкуватися з ними, як сам Путін вів переговори з лідерами чеченських сепаратистів, які перейшли згодом на бік федеральної влади. Путін нібито говорив про це і Порошенкові, переконуючи його своїм "чеченським досвідом", згадуючи, що йому самому було непросто на це наважитися, але це дало результат.

Однак постпред України при НАТО Ігор Долгов заявив, що не чув про пропозицію Україні "чеченського сценарію". "Такий шлях навряд чи відповідає ідеології президента Порошенка у нинішній ситуації. Ніхто нікого грошима завалювати не збирається. Через відсутність грошей - це раз - і з причини того, що правда на нашому боці. Нам не треба ні від кого відкуповуватися, нікого задобрювати. Нам треба відновити свої права на своїй території", - сказав він.

При цьому джерело, близьке до Адміністрації президента України, нагадало, що перш ніж Росія пішла на переговори з чеченськими бойовиками, вона практично знищила Грозний, "а потім вже відбувалося все інше". Для України такий варіант неприйнятний, підкреслив він.

Нагадаємо, що в середу в Мінську повинні відбутися переговори лідерів України, Німеччини, Франції і Росії. Напередодні проведуть переговори "четвірки" на рівні глав МЗС, а також засідання тристоронньої контактної групи за участю представників донбаських бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram