ГоловнаСвіт

Расмуссен: Росія з великою ймовірністю вторгнеться в країни Балтії

Колишній генсек НАТО вважає, що Кремль насамперед спробує спровокувати конфлікт в Естонії або Латвії

Расмуссен: Росія з великою ймовірністю вторгнеться в країни Балтії
Расмуссен

Росія може розпочати гібридну атаку на країни Балтії, щоб перевірити, чи мобілізується НАТО проти таких дій.

Таке припущення висловив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв'ю газеті The Telegraph.

За його словами, президент РФ Володимир Путін хоче повернути своїй країні статус потужної держави і відновити домінування у Східній Європі. "Існує велика ймовірність, що він здійснить інтервенцію у країни Балтії, щоб перевірити, чи діє 5-та стаття НАТО", - заявив Расмуссен. Згідно із статтею 5 статуту НАТО, будь-яка загроза для одного з членів НАТО повинна сприйматися усіма іншими як загроза для них самих.

"Путін повинен знати, що якщо він перетне цю червону лінію й атакує союзника НАТО", то Росія програє, наголосив Расмуссен. "Ми повинні це чітко засвоїти. Але він - фахівець з гібридних воєн", - зазначив колишній генсек.

За словами Расмуссена, Кремль може спровокувати конфлікт в Естонії чи Латвії, де доволі велика російськомовна громада. На його думку, це стане прихованою інтервенцією. Екс-голова НАТО додав, що слабкі члени Альянсу можуть недооцінити значення можливого інциденту через бажання не втратити економічні зв'язки з Росією чи через симпатію до Кремля. Такими країнами, за словами Расмуссена, є Угорщина і Греція.

Раніше, 5 лютого, нинішній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що чисельний склад Сил реагування Альянсу збільшать понад удвічі - з нинішніх 13 тис. до 30 тис. осіб. При цьому група підвищеної готовності у складі Сил реагування складатиметься з 5 тис. осіб.

Крім того, зараз посилено зміцнює свою бойову міць Естонія. Зокрема, 10 грудня Міноборони країни уклало контракт з Нідерландами на постачання 44 бронемашин і шести танків. За словами міністра оборони Естонії Свена Міксера, ця угода стане найбільшим військовим контрактом країни.

Наприкінці листопада стало відомо, що армія США вирішила розмістити свої танки в Латвії в рамках операції Atlantic Resolve для посилення безпеки країн Балтії та Польщі. За словами командувача американськими сухопутними військами в Європі генерал-лейтенанта Фредеріка Бен Ходжеса, загалом НАТО відправить 150 бронемашин у європейські країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram