ГоловнаСвіт

FT: Путін запропонував Меркель "чеченський" варіант врегулювання кризи на Донбасі

За даними журналістів, канцлера ФРН шокувала пропозиція російського лідера

FT: Путін запропонував Меркель "чеченський" варіант врегулювання кризи на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін запропонував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель "чеченський" варіант вирішення кризи на сході України.

Про це пише Financial Times.

За даними видання, на переговорах у Брісбені Путін висловив думку, що українській владі варто вести щодо самопроголошених Донецької і Луганської "народних республік" таку саму політику, яку Москва вела стосовно Чечні: купувати їхню прихильність в обмін на гроші і автономію. Як підкреслює видання, пропозиція російського лідера шокувала Меркель.

Вже наступного дня у Сіднеї канцлер ФРН дозволила собі набагато менш обережні заяви, ніж раніше, зазначає FT. Вона, зокрема, заявила, що Росія може погрожувати не тільки Україні, але також Грузії чи Балканам. Крім того, згодом повідомлялося, що Меркель вирішила змінити тактику щодо Росії, оскільки розчарувалася у спробах вирішити проблему дипломатичним шляхом.

Джерело видання у Кремлі після переговорів у Брісбені сказало, що між Путіним і Меркель ніколи не було жодних "особливих відносин", про які говорять у дипломатичних колах. За його словами, "Путін і Меркель ніколи терпіти не могли один одного", але, як професіонали, довго це приховували.

16 листопада на саміті "Великої двадцятки" (G20) в австралійському Брісбені Меркель провела зустріч із Путіним і головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. "Ці переговори були відвертими", - сказала вона згодом журналістам, відмовившись розкривати деталі розмови.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков пізніше повідомив, що на зустрічі "переважно відбувався обмін думками щодо ситуації на південному сході України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram