ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

РПЦ хоче розширити курс викладання релігії у школах

Патріарх Кирило сподівається на збільшення фінансування державою курсу теології

РПЦ хоче розширити курс викладання релігії у школах
Патриарх Кирилл

Російська православна церква направила міністру освіти і науки РФ Дмитру Ліванову пропозицію викладати у школах модуль "Основи релігійної культури та світської етики" (ОРКСЕ) з другого по дев'ятий класи.

Про це розповів патріарх Кирило, інформує "Интерфакс".

Глава РПЦ висловив сподівання, що у міністерстві підтримають пропозицію. При цьому він зазначив, що навіть у разі позитивного рішення введення предметів модуля у 2-4 класах стане можливим лише з навчального року 2016/2017, а у 5-9 класах - не раніше ніж у 2017/2018.

Курс ОРКСЕ введено у всіх школах Росії з 1 вересня 2012 року. Він вивчається у четвертому класі з розрахунку одна година на тиждень. Курс складається з шістьох модулів: "Основи православної культури", "Основи ісламської культури", "Основи іудейської культури", "Основи буддійської культури", "Основи світових релігійних культур", "Основи світської етики". Школярі та їхні батьки можуть вибрати один із них.

Патріарх нагадав, що зараз з бюджету оплачується ставка тільки одного педагога, а у разі вибору батьками кількох модулів директори шкіл мусять самостійно шукати кошти. Це підштовхує керівництво шкіл переконувати батьків обмежитися лише одним модулем, додав він.

У липні 2013 року Міжрелігійна рада Росії звернулася до президента Володимира Путіна з проханням включити теологію до переліку наукових спеціальностей. Однак наприкінці серпня 2014 року президент висловив думку, що введення кафедри теології у світських навчальних закладах - прерогатива самих вишів.

Нагадаємо, у листопаді 2014 року РПЦ дозволили безкоштовно орендувати шкільні кабінети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram