ГоловнаСвіт

Китай виступив проти зустрічі Обами з Далай-ламою

Обама виступить із промовою про важливість релігійної свободи

Китай виступив проти зустрічі Обами з Далай-ламою

Китай попередив США, що виступає проти переговорів "у будь-якій формі" між представниками Вашингтона і тибетським духовним лідером у вигнанні Далай-ламою.

Відповідне попередження з боку офіційного Пекіна прозвучало після того, як Білий дім заявив про намір президента США Барака Обами відвідати подію за участю Далай-лами, інформує агентство Рейтер.

Минулого тижня Білий дім заявив, що Обама виступить з промовою про важливість релігійної свободи на запланованому на четвер, 5 лютого, молитовному сніданку у Вашингтоні. Далай-лама входить до списку запрошених на цей захід.

"Китай виступає проти будь-якої нації чи уряду, який використовує тибетське питання для втручання у внутрішні справи Китаю, і виступає проти зустрічей лідерів будь-якої країни з Далай-ламою у будь-якій формі, - заявив прес-секретар МЗС КНР Хун Лей на щоденному брифінгу. - Китай сподівається, що американська сторона дотримується своїх обіцянок з питання Тибету, і підходить до відповідного рішення питання на підставі загального стану двосторонніх відносин".

Тим часом, Білий дім, незважаючи на заяви про "чудові відносини" між Обамою і Далай-ламою, не анонсував окрему зустріч між ними.

Обама провів свою третю зустріч із Далай-ламою у Вашингтоні в лютому минулого року, що розлютило Пекін, зазначає агентство. А у 2012 році прем'єр-міністр Великобританії мусив скасувати свою поїздку до Китаю через те, що Пекін образився на його зустріч з Далай-ламою в Лондоні.

Далай-лама XIV є духовним лідером буддистів Тибету, який з 1950 року окупований Китаєм. Донедавна він був також політичним лідером регіону. Очолюючи уряд Тибету у вигнанні, він вже багато років веде міжнародну кампанію за його незалежність. У 1989 році Далай-лама став лауреатом Нобелівської премії миру. У Пекіні Далай-ламу називають "вовком в овечій шкурі", який домагається застосування сили для отримання Тибетом незалежності. Сам тибетський лідер заявляє, що просто хоче автономії Тибету і заперечує, що підтримує насильство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram