ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Петербурзі студентку судили за перепост повідомлення про несанкціонований мітинг

Влада Ставропольського краю намагається зам'яти справу про вбивство спецпризначенця

У Петербурзі студентку судили за перепост повідомлення про несанкціонований мітинг
архив
Фото: kontaktis.ru

Невський районний суд Петербурга 30 січня визнав 21-річну студентку Оксану Борисову винуватою в організації несанкціонованого мітингу в місті Мінеральні Води.

Про це повідомляє "Новая газета"

Дівчині інкримінували ст. 20.2 КоАП "Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування". При цьому сам захід відбувся не в Петербурзі, а в Мінеральних Водах. Злочин Оксани полягав у тому, що вона перепостила повідомлення про мітинг у соцмережі.

Оксана Борисова народилася в Ставропольському краї, але зараз навчається і живе в Петербурзі. Однак зв'язки з друзями і близькими зі Ставропілля підтримує. Останні розповіли їй про несанкціоноване зібрання в Мінеральних Водах у пам'ять про вбитого 21 січня бійця спецпризначення Дмитра Сидоренка. Обставини його смерті досі остаточно не з'ясовано, проте відомо, що його вбили ударом ножем у серце під час бійки між військовими і декількома жителями Мінвод біля місцевого кафе, уточнює "Российская газета". 

26 січня жителі міста на деякий час перекрили трасу "Кавказ", вимагаючи розслідувати загибель спецпризначенця. За версією ставропольців, убивство Дмитра скоєно на національному ґрунті. Місцева влада, однак, народну ініціативу не схвалила.

23 січня Оксана повідомила про запланований захід у соцмережі "ВКонтакте" - просто перепостила чужу новину. "І відразу помітила, - каже дівчина, - що у влади Ставропілля якась істерія. У всіх соцмережах активно блокувалася інформація про народні збори в пам'ять про вбитого бійця. Адміністратору групи "ВКонтакте" зателефонував чоловік, який назвався співробітником правоохоронних органів, і пригрозив 15 добами арешту, якщо той і надалі буде публікувати запис про майбутню акцію. Ось така "свобода слова". Про вбивство Дмитра Сидоренка жоден з федеральних каналів не зробив репортажу. Був потрібен, коли служив, а як помер - то всі забули..."

24 січня групу учасників зібрання в Мінводах і повідомлення на сторінці Оксани Борисової в соцмережі "ВКонтакте" заблокували на вимогу Роскомнагляду. Також заблокували блог дівчини в ЖЖ. А вранці 29 січня поліцейські нагрянули в РГПУ ім. Герцена, за місцем навчання Оксани, і затримали її за звинуваченням в організації забороненого мітингу.

"В університет прийшли п'ятеро співробітників поліції, - розповідає активістка. - Я пояснювала їм, що завтра в мене іспит, не відпустили. Відвезли у 32-ге відділення поліції, допитали, склали протокол за статтею 20.2 КоАП - за скрини із соцмережі! Я навіть не знала - таке реально взагалі?!"

Майже добу Борисову протримали в 32-му відділенні поліції. Удень 30 січня доправили в Невський районний суд, який до вечора того самого дня виніс рішення про покарання у вигляді позбавлення волі.

"Постанову готували понад чотири години, - продовжує Оксана. - Аж шестеро співробітників Центру протидії екстремізму приїхали з Ставропілля, точніше прилетіли літаком. Уявляєте, скільки грошей витратили на їхнє утримання? Оплата відрядження, проживання в готелі, квитки на літак, який тільки в один бік із Мінвод коштує не менш ніж 10 тисяч рублів! У результаті мене визнали винною, незважаючи на те що в справі (з 64 сторінок) безліч суперечностей і неточностей. Суддя назвала це "технічними помилками". Мені дали добу адміністративного арешту, але оскільки я вже відсиділа цей термін у відділенні поліції, відпустили".

"Постанову Невського районного суду обов'язково буде оскаржено, - запевнила "Новую" адвокат Оксани Борисової Тетяна Мизгіна. - Процесуальних помилок предосить, є всі підстави для скарги. Ми просили суддю про припинення справи у зв'язку з відсутністю складу злочину: події злочину немає, місця злочину ні, дії немає. Оксана не могла виступати як організатор. Проте суддя Вікторія Чернікова вирішила, що "агітація, навіть у формі перепосту - це вже організація". Я знаю цю суддю з багатьох справ, вона завжди в усьому чітко розбиралася, і, чесно кажучи, в цьому випадку очікувала іншого рішення. Але, мабуть, виникли причини для такого результату".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram