ГоловнаСвіт

Офіційний уряд Південного Судану поділив владу з повстанцями

Угода південносуданської влади з повстанцями покликана припинити 15-місячний збройний конфлікт

Офіційний уряд Південного Судану поділив владу з повстанцями
Салва Киир
Фото: EPA/UPG

Президент Південного Судану Салва Кіір і лідер повстанців Рієка Машар підписали у понеділок, 2 лютого, угоду про розподіл владних повноважень.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на африканські дипломатичні джерела.

Цей крок дає підставу розраховувати на остаточне врегулювання збройного конфлікту, що тривав 15 місяців.

Згідно з угодою про поділ влади, яку сторони підписали невдовзі після півночі, Кіір залишиться президентом у новій адміністрації, а Машара призначать віце-президентом. Обидва лідери також домовилися продовжити переговори 20 лютого.

Раніше, 21 січня, Кіір і Машар підписали у танзанійському місті Аруша угоду, що зобов'язує ворожі сторони прискорити зусилля з припинення війни. При цьому всі укладені домовленості про припинення вогню незабаром після підписання порушувалися.

Заворушення у Південному Судані, засновані на політичному та міжетнічному ґрунті, почалися в середині грудня 2013 року. У конфлікті беруть участь народності дінка і нуер, Кіір є представником народності дінка. Кіір тоді заявив, що у країні відбулася спроба державного перевороту, і звинуватив Машара в його організації.

Південний Судан є "наймолодшою" на Землі державою. Його незалежність проголосили в липні 2011 року за підсумками референдуму. Голосування припинило громадянську війну між урядом і Народно-визвольним рухом Судану, яка тривала 22 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram