ГоловнаСвіт

Сирійська опозиція виступила проти іноземної військової присутності у Сирії

Експерти зазначають, що єдиної сирійської опозиції на сьогодні не існує

Сирійська опозиція виступила проти іноземної військової присутності у Сирії
архив

Сирійська опозиція, котра брала участь у переговорах з представниками офіційного Дамаска, що відбувалися у Москві цього тижня, погодила документ під назвою "Московські принципи", де, зокрема, виступила проти іноземної військової присутності у Сирії.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Усі десять пунктів документа зачитав у четвер модератор зустрічі - директор Інституту сходознавства РАН Віталій Наумкін.

При цьому Наумкін не виключив, що представники Національної коаліції сирійських опозиційних і революційних сил (НКСОРС) можуть взяти участь у зустрічі наступного тижня.

"Думаю, що нацкоаліція теж отримає запрошення, ми посприяємо таким контактам", - сказав він на прес-конференції у четвер за підсумками міжсирійських консультацій у Москві.

Водночас Наумкін зазначив, що єдиної сирійської опозиції на сьогодні не існує: між різними групами зберігаються розбіжності.

Він додав, що на минулих у Москві консультаціях "атмосфера була дуже доброзичливою, серйозних суперечок не було, але розбіжності зберігаються".

У Москві 27-29 січня відбулися переговори між представниками сирійської опозиції і уряду країни - перші після конференції "Женева-2", що минула близько року тому у Швейцарії.

Конференція Женева-II, яка тривала з 22 по 31 січня 2014 року, не принесла жодних відчутних зрушень у вирішенні сирійської кризи, що триває з березня 2011 року. Міжнародна конференція зібрала понад 30 учасників, в тому числі глав МЗС РФ і Держдепу США, які підтвердили, що вирішення сирійської кризи може бути тільки політичним. Вперше на конференції були представлені обидві сторони сирійського конфлікту - делегація сирійського керівництва на чолі з Валідом Муаллімом, міністром закордонних справ Сирійської арабської республіки (САР), і Ахмедом Джарбою, лідером Національної коаліції опозиційних і революційних сил (НКСОРС), яку Захід оголосив єдиним законним представником сирійського народу.

Делегації зуміли обговорити лише питання, що стосуються надання гуманітарної допомоги населенню, котре перебуває в районах, заблокованих унаслідок бойових дій, обміну полоненими і дій терористів у сирійському протистоянні. При цьому переговори велися через посередника - Лахдара Брахімі - спецпредставника ООН і ЛАД з сирійської проблеми. Проте конкретних результатів досягнуто не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram