ГоловнаСвіт

Далю Грібаускайте назвали головним лобістом України

Експерти назвали "друзів України" у світі

Далю Грібаускайте назвали головним лобістом України
Фото: Макс Левин

Президент Литви Даля Грібаускайте стала головним лобістом України 2014 року.

Про це свідчить опитування Інституту світової політики, в якому взяли участь 45 українських і зарубіжних експертів.

Серед лідерів рейтингу також опинилися колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, американський сенатор Джон МакКейн, американський професор Тімоті Снайдер, президент України Петро Порошенко.

Експерти також включили в число лобістів канцлера Німеччини Ангелу Меркель, американського мільярдера Джорджа Сороса, віце-президента США Джозефа Байдена, ще одного американського сенатора Роберта Менендеса і прем'єра Канади Стівена Харпера.

"Рейтинг за 2014 рік - унікальний. Вісім із десяти імен, які присутні в нинішній десятці, фігурують у ній вперше (серед двох, які утрималися з попередніх рейтингів - тільки Даля Грібаускайте і Карл Більдт). Крім того, вперше в рейтинг не ввійшов жоден представник традиційного лобіста України за кордоном - Польщі. Зате увійшло чимало представників Сполучених Штатів", - розповіла директор ІСП Олена Гетьманчук.

У минулі роки рейтинг лобістів очолювали президенти Польщі Александр Кваснєвський (2008, 2013) і Броніслав Коморовський (2012), єврокомісар Штефан Фюле (2011), мільярдер Віктор Пинчук (2010) і брати Віталій і Володимир Клички (2009).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram