ГоловнаСвіт

Фідель Кастро прокоментував нормалізацію відносин США та Куби

Влада Куби заперечує наявність політв'язнів на острові

Фідель Кастро прокоментував нормалізацію відносин США та Куби
Фидель Кастро
Фото: EPA/UPG

Лідер кубинської революції Фідель Кастро вперше прокоментував процес відновлення дипломатичних відносин між США і Кубою.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Кастро схвалив кроки на зближення, зроблені головами обох держав - Бараком Обамою і Раулем Кастро.

"Я не довіряю політиці США і не перемовився з їхніми представниками жодним словом. Однак це не означає відмови від мирного вирішення військових конфліктів", - зазначив Кастро.

За його словами, будь-яке врегулювання проблем у відносинах між США і латиноамериканськими країнами, досягнуте без використання сили, має розглядатися відповідно до міжнародних норм і принципів.

"Ми завжди будемо захищати співпрацю і дружбу з усіма народами світу, в тому числі і з нашими політичними противниками", - додав 88-річний лідер кубинської революції.

12 січня влада Куби звільнила 53 ув'язнених у рамках угоди зі США. Згодом стало відомо, що Вашингтон має намір продовжити тиснути на латиноамериканську державу для звільнення нових в'язнів. Офіційна Гавана, однак, вважає, що на острові немає політв'язнів. Влада Куби зазвичай називає таких людей "проплаченими американськими найманцями".

У грудні 2014 року президент США Барак Обама оголосив про курс на зближення з Кубою. За його словами, Вашингтон відновлює перервані 1961 року дипломатичні відносини з Гаваною. Зокрема, США відкриють на Кубі своє посольство.

Відносини між двома країнами різко погіршилися 1960 року, після того як 1959-го в результаті революції до влади на острові прийшов Фідель Кастро.

Фідель Кастро народився 13 серпня 1926 року в Бірана, провінція Ор'єнте. Кубинський революційний, державний, політичний і партійний діяч, команданте, керівник держави. Герой Радянського Союзу (1963 рік). Разом з Каміло Сьєнфуегосом, братом Раулем Кастро і аргентинцем Ернесто Че Геварою очолив революційний рух на Кубі проти диктатора Батісти. Після перемоги революції 1 січня 1959 року Фідель Кастро став прем'єр-міністром Республіки Куба, а з 1976-го по 2008 рік був головою Держради (керівником держави).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram