ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Роскомнагляд зробив попередження газеті РБК за образу почуттів вірян

Влада РФ вважає публікацію копій карикатур Charlie Hebdo екстремістською діяльністю

Роскомнагляд зробив попередження газеті РБК за образу почуттів вірян
Фото: newsfiber.com

Роскомнагляд зробив попередження редакції газети РБК і її засновнику за публікації, які, на думку відомства, ображають почуття вірян.

Про це повідомляється на сайті Роскомнагляду.

За заявою відомства, "редакція газети "Ежедневная деловая газета РБК" проілюструвала матеріал зображенням, який ображає релігійні почуття мусульман і розпалює релігійну ворожнечу".

У тексті попередження наголошується, що претензії до газети РБК пов'язані з публікацією статті "Скажи журналістам, що це "Аль-Каїда" (матеріал вийшов 15 січня).

Згідно з федеральним законом "Про протидію екстремістській діяльності", порушення соціальної, расової, національної або релігійної ворожнечі, пропаганда винятковості, переваги або неповноцінності людини за ознакою її соціальної, расової, національної, релігійної або мовної приналежності або ставлення до релігії вважається екстремістською діяльністю, нагадує Роскомнагляд.

"Згідно зі статтею 11 цього федерального закону в РФ забороняється розповсюдження через засоби масової інформації екстремістських матеріалів і здійснення ними екстремістської діяльності", - йдеться в тексті попередження.

У зв'язку з цим Роскомнагляд зробив редакції та засновнику газети "Ежедневная деловая газета РБК" письмове попередження про неприпустимість використання засобу масової інформації для здійснення екстремістської діяльності.

Представник РБК Злата Миколаєва розповіла телеканалу "Дождь", що наразі їй нічого не відомо про рішення регулятора.

Газета РБК daily видається з вересня 2006 року. Паперова версія видання виходить п'ять разів на тиждень загальним тиражем у 80 тис. примірників.

Крім газети РБК попередження отримали ще п'ять видань: мережеве видання "Лениздат.Ру", електронне періодичне видання "Вик", "Информационное агентство "ВК Пресс", і "Kurier-media.ru".

Видання "Лениздат.Ру" отримало попередження після публікації статті "У доступі з'явилась електронна версія нового номера Charlie Hebdo". Від цього видання Роскомнагляд зажадав також "негайно, після отримання цього попередження, видалити або відредагувати вищевказані матеріали, і щонайпізніше через десять днів з моменту отримання цього попередження повідомити про це реєстраційний орган".

Приводом для попередження виданню "Вик" стала стаття "Тираж нового номера Charlie Hebdo збільшили до п'яти мільйонів".

"ИнтерНовости.Ру" попередили після статті "У Туреччині почалося розслідування щодо газети"Джумхуриет", що оприлюднила карикатури Charlie Hebdo, "ВК Пресс" - після статті "10 млн євро становить виторг за новий номер Charlie Hebdo".

А "www.kurier-media.ru" отримав попередження за статтю "Журнал Charlie Hebdo скачати тепер можуть усі, кому виповнилося 17 років", що містить активне посилання на сайт електронної версії Charlie Hebdo, "на якому розміщується і доступне для перегляду зображення, що ображає релігійні почуття мусульман і розпалює релігійну ворожнечу".

Від усіх цих мережевих видань Роскомнагляд також зажадав видалити або відредагувати вищевказані матеріали та повідомити про це реєстраційний орган щонайпізніше через 10 днів з моменту отримання попередження.

Раніше Роскомнагляд рекомендував ЗМІ відмовитися від публікацій карикатур на релігійні теми, оскільки в цьому можна буде побачити порушення законів "Про засоби масової інформації" та "Про протидію екстремістській діяльності".

Роскомнагляд уже зробив попередження виданням RB.ru, RUNews24.ru і "Ленинградское областное информационное агентство" за публікацію карикатур на пророка Мухаммеда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram