ГоловнаСвіт

Поява "зелених чоловічків" на території Білорусі вважатиметься вторгненням

Нові норми закону "Про воєнний стан" набудуть чинності 1 лютого

Поява "зелених чоловічків" на території Білорусі вважатиметься вторгненням
Фото: reparter.org

У Білорусі офіційно опублікована нова редакція закону "Про воєнний стан". Документ, відредагований після вторгнення Росії в Україну, набуде чинності 1 лютого 2015 року.

Згідно з документом, поява на території країни військових без розпізнавальних знаків ("зелених чоловічків", як у Криму) тепер офіційно вважається в Білорусі одним з видів нападу, що загрожує територіальній цілісності та суверенітету держави. Окрім відкритої анексії білоруської території, ракетно-бомбових і авіаційних ударів з іншої країни або застосування іншої зброї проти Білорусі, в оновленому законі прописане також "засилання іншою державою збройних банд (груп), іррегулярних сил або підрозділів регулярних військ".

У законі гранично ясно описані події, які відтепер будуть офіційно вважатися військовою загрозою, достатньою для введення в Білорусі воєнного стану. До такої загрози відносяться концентрація збройних сил іншої держави біля кордону Білорусі, якщо вона явно вказує на агресивні наміри, або проведення в іншій державі мобілізації з метою нападу на Білорусь.

При введенні воєнного стану буде неможливо розпустити жодну з двох палат білоруського парламенту, навіть якщо закінчиться термін їх повноважень, також продовжуються і повноваження чинного глави держави. Громадянам країни на цей час забороняється збирання та поширення будь-якої інформації, що стосується Збройних сил та органів територіальної оборони, участь у мітингах, пікетах і демонстраціях, а також придбання мисливської зброї та боєприпасів.

Закон покладає на білорусів низку обов'язків: всі громадяни країни, які досягли 16-річного віку, можуть залучатися до безкоштовних робіт в інтересах оборони, ліквідації наслідків застосування зброї, відновлення зруйнованих об'єктів тощо. Змусити працювати не зможуть лише чоловіків, старших за 60 років, і жінок, старших за 55. Також на громадян покладається обов'язок надавати наявні у них житлові та нежитлові приміщення для оборонних потреб і розміщення переселенців (за це передбачена грошова компенсація).

Нагадаємо, в березні 2014 року російські військові без розпізнавальних знаків захопили органи місцевої влади в Криму, що призвело до анексії півострова Росією. З квітня 2014 року і до сьогодні кадрові російські військові перебувають на Донбасі, де ведуть бойові дії проти українських військових, проте Росія офіційно не визнає присутність своєї армії на українській території всупереч всім доказам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram