ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Bloomberg: Путін скоротив коло наближених осіб

Політологи вважають, що російські олігархи бояться Путіна і не кинуть йому виклик

Bloomberg: Путін скоротив коло наближених осіб
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін на тлі конфлікту на Донбасі скоротив коло наближених олігархів.

Як повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела серед раніше наближених до президента Росії, Путін застосував остракізм до багатьох "багатих друзів", які закликали його покласти край конфлікту в Україні, і оточив себе "невеликою жменькою прихильників жорсткої лінії", котрі підтримують проросійських сепаратистів на Донбасі.

Джерела агентства розповіли, що чимало найбагатших союзників російського лідера виступають проти позиції Путіна щодо українського конфлікту. Він, зі свого боку, із сильною підозрою ставиться до людей, які здобули своє багатство завдяки зв'язкам із ним, а зараз більше за інших зазнають впливу європейських і американських санкцій.

Згідно з індексом мільярдерів, який складає Bloomberg, у 2014 році 21 особа з кола найбагатших росіян через санкції втратила в цілому $61 млрд, або чверть їхнього сукупного статку.

Бізнесмени, які вже давно стояли поруч із Путіним, перебувають "зараз на периферії", сказав Сергій Марков, політичний консультант, який допомагав у проведенні "референдуму під дулами" в Криму, внаслідок якого Росія анексувала Крим у березні 2014 року.

За словами Маркова, нинішня основна група наближених Путіна складається з секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева, керівника Федеральної служби безпеки Олександра Бортнікова, голови Служби зовнішньої розвідки Михайла Фрадкова і міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

Як зазначає Bloomberg, міністри та інші чиновники, яким було доручено протидіяти економічному спаду в Росії, в листопаді скаржилися на те, що змушені місяцями чекати, щоб представити свої рекомендації президенту, який має останнє слово у всіх основних ініціативах.

"Це дуже важкий час для Путіна", - заявила колишній член партії "Єдина Росія", соціолог Ольга Криштановська, яка відстежує посилення ролі спецслужб при Путіні. "Його критикують з обох сторін, ліберали і яструби. Багато людей в Кремлі вважають, що Росія має зайняти ще жорсткішу позицію".

На тлі посилення активності бойовиків на Донбасі російська еліта все частіше висловлює занепокоєння щодо політичних і фінансових витрат Росії на те, щоб дотримуватися обраного Путіним антиукраїнського курсу, зазначає агентство. При цьому, незважаючи на те, що рейтинг Путіна залишається рекордно високим, а більшість росіян виступають за надання Москвою допомоги сепаратистам, два колишні високопоставлені чиновники закликали російського лідера до припинення бойових дій на сході України.

Так, Євген Примаков, колишній прем'єр-міністр, міністр закордонних справ і шпигун заявив, що Росія повинна уникнути "самоізоляції" через Україну і тримати двері відкритими для співпраці з США і їхніми союзниками в НАТО.

"Без цього ми втратимо свою країну як великої держави", - йдеться в інтерв'ю з Примаковим, опублікованими минулого тижня "Российской газетой". За його словами, Путін повинен поважати територіальну цілісність України і уникнути відправлення військ для підтримки проросійських бойовиків, проте про повернення Криму Україні не йдеться.

Ще один давній союзник Путіна, колишній міністр фінансів Росії, відомий економіст Олексей Кудрін минулого місяця заявив, що Росія зіткнеться з "повноцінною" економічною кризою, якщо не відновить відносини з США і Європою.

Такі коментарі свідчать про "дуже високий рівень стурбованості серед досить широкого кола людей", сказав Гліб Павловський, політолог з Москви, який був радником у Кремлі під час перших двох термінів Путіна.

"Існує група людей у вищих ешелонах, які намагаються захистити себе від втрат, - сказав Павловський. - Вони критично ставляться до Путіна, але вони не можуть кинути йому виклик, тому що він може легко розчавити їх. Це робить їх ще нещаснішими".

"Бізнесмени, близькі до Путіна усвідомлюють свій обов'язок перед президентом й уникатимуть його публічної критики, але вони не хочуть, щоб його особисті амбіції знищили їхнє багатство", - зазначив один зі співрозмовників агентства.

Так, після анексії Криму економічне зростання Росії почало скорочуватися, інфляція прискорилася до 11,4% (найвищий показник серед 10 найбільших економік світу), а рубль ослаб на 45% по відношенню до долара, - сильніше, ніж будь-яка зі 174 валют, що відслідковуються Bloomberg.

Санкції ЄС проти Росії у зв'язку з анексією Криму мають переглянути в березні 2015 року. Для їхнього продовження потрібна згода всіх 28 держав членів блоку. Крім того, наразі США активно співпрацюють з європейськими державами, щоб продовжити широкі санкції проти енергетичного і фінансового секторів російської економіки, термін дії яких закінчується в липні, повідомило Bloomberg джерело в американському уряді.

За словами колишнього мільярдера і сенатора Сергія Пугачова, президент почав скорочувати коло наближених незабаром після початку Революції Гідності. Він уточнив, що мета Путіна полягала в тому, щоб "вичистити еліту" - послабити мережу бізнесменів і чиновників, які вже були в союзі з ним на момент, коли він ще був заступником мера Санкт-Петербурга у 1990-х.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram