ГоловнаСвіт

Латвія заявила про можливе посилення тиску ЄС на Росію через Україну

Рінкевичс сподівається на врегулювання кризи на Донбасі за допомогою Мінських угод.

Латвія заявила про можливе посилення тиску ЄС на Росію через Україну
Эдгарс Ринкевич
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС головуючої в Євросоюзі Латвії Едгарс Рінкевичс заявив у п'ятницю, що зростання насильства на сході України ставить під загрозу угоду про припинення вогню з Росією і попередив про можливість введення нових обмежень щодо Москви.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Якщо Росія не реалізує або не згодна виконувати ці (Мінські - ред.) угоди, і, безумовно, ми зіткнулися з дуже серйозною ситуацією, в такому разі я вважаю, що ми повинні на рівні ЄС розглянути питання того, який додатковий тиск ми можемо чинити (на Росію - ред.)", - повідомив міністр журналістів у Ризі.

Два тижні тому Рінкевичс відвідав Київ і Москву з офіційними візитами і заявив, що бачить можливість для розв'язання кризи.

Однак у п'ятницю міністр підкреслив, що зараз ситуація "дуже погана", і поставив під сумнів можливість врегулювання кризи з використанням Мінських угод як основи, зазначає агентство.

"Мінські угоди насправді є єдиними угодами, які Росія також підписала, - сказав він. - Але ситуація стає серйозною. Я поки не хочу оголошувати Мінські угоди провальними".

У понеділок, 19 січня, в Брюсселі відбулася зустріч міністрів закордонних справ ЄС. Серед них є і ті, хто хоче обговорити пом'якшення економічних санкцій проти Росії, і ті, хто хоче їх посилити. Результатом зустрічі стала угода про статус-кво, зазначає агентство.

Рінкевичс, зі свого боку, заявив, що ЄС має активізувати зусилля, спрямовані на імплементацію угоди про припинення вогню, і допускає можливість ослаблення санкцій, якщо Росія сприятиме врегулюванню кризи.

"Але якщо буде серйозне погіршення, то мені здається, що ЄС мусить подумати, що ми можемо зробити з нашого боку, щоб полегшити виконання угоди. Вести діалог, але і розглянути питання про те, який додатковий тиск (на Росію - ред.) можна чинити", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram