ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний закликав російські ЗМІ підтримати французьких карикатуристів

Роскомнагляд виніс попередження чотирьом виданням за публікацію карикатур на релігійну тематику

Навальний закликав російські ЗМІ підтримати французьких карикатуристів
Навальный
Фото: bnkirov.ru

Російський опозиціонер Олексій Навальний закликав засоби масової інформації підтримати карикатуристів французького сатиричного журналу Charlie Неbdo.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

"На знак солідарності ЗМІ, звичайно, повинні підтримати цих карикатуристів. Релігійні фанатики-терористи напали на редакцію ЗМІ і вбили людей за те, що ті публікували якісь матеріали", - сказав Навальний.

Політик зазначив, що не можна забороняти російським ЗМІ публікувати карикатури. Громадяни Росії, за його словами, мають право публікувати будь-які зображення в рамках Конституції та законів.

"Хочу сказати, що в Росії 2015 року таких питань не може бути в принципі, тому що більшість людей, які перебувають при владі, - всі жили в Радянському Союзі. У нас була не просто ідеологія, а один з базисів держави - повне заперечення релігії. Не просто висміювання, а знищення. Церкви підривали", - підкреслив опозиціонер.

Пізніше Навальний додав, що деякі особи, які виступають проти публікацій таких матеріалів, у реальному житті й так схожі на карикатури.

"Оцей самий "Хірург" (президент всеросійського мотоклубу "Ночные волки" Олександр Залдостанов - ред.), якийсь хлопець з лисячими хвостами, у шкіряній куртці і шапках, і вся його тусовка, чесно кажучи, виглядають, як карикатурні гомосексуалісти з американських комедій", - сказав він.

Раніше в середу три російські ЗМІ отримали від Роскомнагляду попередження за публікацію карикатур на пророка Мухаммеда з журналу Charlie Hebdo, передає "Интерфакс".

"Попередження винесено інтернет-виданню RB.ru, RUNews24.ru і "Ленінградському обласному інформаційному агентству" (Lenoblinform.ru) за публікацію ними карикатур на пророка Мухаммеда з журналу Charlie Hebdo", - пояснили в прес-службі відомства.

Наголошується, що раніше зазначені видання не отримували попереджень від Роскомнагляду. Відповідно до закону два попередження протягом року є достатньою підставою для звернення Роскомнагляду до суду з позовом про припинення дії свідоцтва про реєстрацію ЗМІ.

Перше попередження від Роскомнагляду за публікацію карикатури, "яка висміювала релігійні святині однієї з конфесій", 19 січня отримав інтернет-портал "Республіка".

16 січня Роскомнагляд попередив, що публікація карикатур на релігійну тематику може розглядатися як розпалювання національної та релігійної ворожнечі, що є прямим порушенням законів.

14 січня вийшов тираж першого після теракту випуску журналу Charlie Hebdo з карикатурою на пророка Мухаммеда на обкладинці. 7 січня через публікацію подібних зображень на редакцію журналу було скоєно напад, під час якого загинули 12 осіб. Підозрюваних у скоєнні теракту братів Саїда і Шерифа Куаші через два дні було ліквідовано в ході спецоперації в одному з містечок неподалік від Парижа. Третій підозрюваний, Хамід Мюрад, добровільно здався поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram