ГоловнаСвіт

У ДР Конго загинули 14 протестувальників проти виборчої реформи

Опозиція вважає, що новий закон дозволить президенту ДРК довше залишатися при владі

У ДР Конго загинули 14 протестувальників проти виборчої реформи
Жозеф Кабила
Фото: EPA/UPG

У Демократичній Республіці Конго за останні дві доби загинули 14 людей, які виступали проти законопроекту, що дозволить відтермінувати президентські вибори, заплановані на 2016 рік.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на уряд ДРК.

Так, три людини загинули у понеділок, 19 січня. Ще 11, в тому числі один поліцейський, вбили охоронці під час спроби пограбувати приватну власність у столиці ДРК Кіншасі.

Опозиційні партії Конго в понеділок закликали до протестів, намагаючись запобігти ухваленню парламентом виборчої реформи, яка, зокрема, вимагає проведення загального перепису населення перед президентськими виборами. Опозиція стверджує, що це призведе до затримки голосування на кілька років, завдяки чому президент Кіншаси Жозеф Кабіла, котрий обіймає цей пост з 2001 року, зможе довше залишатися при владі.

В Африці розбився український вантажний літак

Жозеф Кабіла - четвертий президент Демократичної Республіки Конго з 26 січня 2001 року. Обійняв пост президента після вбивства свого батька Лорана-Дезіре Кабіли.

Після приходу до влади йому вдалося здійснити кілька кроків з припинення затяжної громадянської війни у країні і виведення з ДРК іноземних військових контингентів. Згідно з мирною угодою 2002 року, підписаною в південноафриканському місті Сан-Сіті, що стала формальним завершенням Другої конголезької війни, Кабіла зберігав за собою пост президента і глави держави. Однак його владу обмежувала тимчасова адміністрація з чотирьох віце-президентів: лідерів двох найбільших повстанських угруповань, представника від громадянської опозиції і представника від прихильників офіційного уряду.

У ДР Конго затримано 6 українських миротворців

У 2004 році (28 березня і 11 червня) в країні відбулися дві невдалі спроби державного перевороту, які придушили вірні уряду війська. 27 листопада 2006 року Жозефа Кабілу офіційно назвали першим демократично обраним під час загального прямого голосування президентом ДРК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram