ГоловнаСвіт

Європарламент схвалив заморозку поставки "Містралів" до Росії

ЄП запропонував країнам ЄС призупинити поставки в РФ зброї і матеріалів подвійного призначення

Європарламент схвалив заморозку поставки "Містралів" до Росії
"Мистраль"
Фото: ouest-france.fr

Європарламент випустив резолюцію, яка підтримує рішення Франції про замороження поставки вертольотоносців "Містраль" у Росію.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Автори документа закликають держави, що входять в ЄС, "прийняти аналогічну лінію щодо експорту (в Росію - ред.), не охопленого рішеннями про санкції". Зокрема, країнам Євросоюзу пропонується призупинити поставки в РФ зброї і матеріалів подвійного призначення.

Депутати заявили, що "єдність і згуртованість між державами-членами ЄС є передумовою для успіху будь-якої стратегії щодо Росії". Європарламент закликав уряди держав "утриматися від односторонніх дій і заяв, а також активізувати зусилля з розробки загальноєвропейської позиції" щодо співпраці з РФ.

Раніше в січні Москва зажадала від Парижа офіційних пояснень у зв'язку з невиконанням контракту щодо поставки "Містралів". Міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що Росія може протягом півроку подати позов до Франції.

25 листопада 2014 року президент Франції Франсуа Олланд призупинив поставку Росії першого вертольотоносця "Містраль", пославшись на позицію Кремля щодо української кризи.

Контракт на будівництво двох вертольотоносців типу "Містраль" вартістю €1,2 млрд уклали між "Рособоронекспортом" і французькою компанією DCNS у червні 2011 року. Постачання першого корабля ("Владивосток") планувалося на 1 листопада 2014-го, другого ("Севастополь") - на 1 листопада 2015 року. Сума недодержок та штрафів у разі відмови від передачі вертольотоносців може сягнути €3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram