ГоловнаСвіт

Іран готовий відновити роботу над ядерною програмою в разі нових санкцій

"Шістка" міжнародних посередників зустрінеться з представниками Тегерана 18 січня

Іран готовий відновити роботу над ядерною програмою в разі нових санкцій

Низка іранських законодавців вивчає можливість відновлення збагачення урану в Ірані без обмежень, якщо США розширять санкції проти Тегерана.

Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на голову парламенту Ірану Алі Ларіджані.

"Останнім часом деякі наші депутати обмірковують законопроект, що передбачає подальшу діяльність зі збагачення до будь-якого рівня, якщо Захід зважиться на нові санкції", - заявив спікер парламенту в іранському місті Кум.

Він застеріг світові держави від спроб торгуватися з Іраном щодо ядерної проблеми і закликав їх скористатися можливістю врегулювати ситуацію навколо іранської ядерної програми шляхом переговорів.

Напередодні представник МЗС Ірану Марзіє Афхам заявила, що будь-які нові санкції проти Тегерана будуть означати припинення переговорного процесу.

Напередодні у Держдепі США повідомили, що держсекретар США Джон Керрі провів змістовні переговори в Женеві з главою МЗС Ірану Джавадом Заріфа щодо іранського ядерного досьє.

Чергова зустріч представників "шістки" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і ФРН) і Тегерана щодо іранської ядерної програми на рівні політичних директорів відбудеться в Женеві 18 січня.

У листопаді 2014 року "шістка" і Іран домовилися продовжити на сім місяців роботу над всеосяжною угодою про остаточне врегулювання іранської ядерної проблеми. Причиною цього кроку стали тривалі розбіжності між сторонами, які не дозволили завершити роботу над угодою до 24 листопада 2014 року.

США і ЄС ввели санкції проти Ірану у 2012 році, різко обмеживши його можливість продавати нафту за кордон. Через ембарго ісламська республіка відчуває високу інфляцію. Обмежувальні заходи введели через продовження роботи Тегерана над ядерною програмою, яка, на думку Заходу, служить прикриттям для розробки ядерної зброї. Іран ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна діяльність є виключно мирною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram