ГоловнаСвіт

Литва випустила "порадник для виживання" в разі російського вторгнення

В армію відбувається посилений набір

Литва випустила "порадник для виживання" в разі російського вторгнення
Фото: president.lt

Міністерство оборони Литви випустило нову інформаційну книгу "Що ми повинні знати про підготовку в разі екстремальної ситуації або війни" у зв'язку із загрозою російського вторгнення.

Про це повідомляє The Guardian.

Книгу обсягом майже 100 сторінок із наступного тижня будуть розповсюджувати у школах, бібліотеках і неурядових організаціях. За словами міністра оборони Литви Юозаса Олекаса (Juozas Olekas), електронний варіант видання має незабаром з'явитися на сайті міністерства. За словами Олекаса, знання в брошурі особливо важливі у зв'язку з повторенням агресії Росії проти сусідів, цього разу України.

"Приклади Грузії та України, кожна з яких втратила частину своєї території, показали нам, що ми не можемо виключати схожої ситуації тут, і ми повинні бути готові", - сказав Олекас.

Серед іншого литовська методичка звертається до теми так званої гібридної війни. Влада України використовує цей термін для опису тактики Росії на українській території. Зокрема, Київ неодноразово заявляв, що Москва не тільки здійснює приховані військові операції, а й дезінформує населення Донбасу про причини українського конфлікту, називаючи хунтою уряд, що прийшов до влади.

"Зберігайте холодний розум, не панікуйте і не втрачайте ясності мислення, - йдеться в книзі. - Стрільба у вас за вікном - це не кінець світу".

У методичці також сказано, що в разі окупації литовці повинні виступати з демонстраціями і зі страйками, "щонайменше виконувати свою роботу гірше, ніж зазвичай". Також рекомендовано організувати акції через Twitter і Facebook, здійснювати кібератаки проти ворога.

Після початку кризи в Україні проходить посилений набір у литовську армію та її воєнізований резерв, зазначає видання. Крім того, уряд розглядає можливість обов'язкового створення бомбосховищ у всіх новобудовах на своїй території.

"Коли Росія почала свою агресію в Україні, тут, у Литві, наші громадяни зрозуміли, що наш сусід не дружній", - зазначив Олекас.

У березні 2014 року Росія анексувала Крим, а зараз західні уряди та Київ заявляють про наявність незаперечних доказів того, що Москва постачає сепаратистів на сході України військами і зброєю.

На відміну від Латвії й Естонії, відсоток російськомовного населення в Литві є відносно невеликим і становить близько 6%. Однак її спільні кордони з Калінінградською областю, де розташована одна з найбільших військових баз Росії, а також участь у НАТО підвищує її географічну значущість для Москви. Крім того, поруч із литовським містом Шяуляй розташована авіабаза Альянсу, літаки з якої патрулюють небо над Прибалтикою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram