ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова Сбербанку передбачив "масштабну" банківську кризу в Росії

Греф вважає, що через рік частка держави в економіці РФ може "збільшитися драматично"

Голова Сбербанку передбачив "масштабну" банківську кризу в Росії
Герман Греф
Фото: vesti.kz

Банківська криза в ситуації в Росії буде "масштабною".

Про це заявив глава Сбербанку Герман Греф, виступаючи на Гайдарівському форумі, інформує ТАСС.

"Звичайно, очевидно, що банківська криза буде масштабною", - сказав він.

Російські банки з середини минулого року відкрито заявляють про наявність проблем з валютною ліквідністю через режим санкцій і зростання прострочених боргів через ситуацію в економіці. Для підтримки банків Банк Росії послідовно вводив нові інструменти надання ліквідності, в тому числі нестандартні, а уряд ухвалив рішення про докапіталізацію банківського сектору на 1 трлн рублів ($15,4 млрд).

Наприкінці минулого року президент РФ Володимир Путін підписав закон, згідно з яким уряд передасть для підвищення капіталізації російських банків Агентству зі страхування внесків до 1 трлн рублів у вигляді облігацій федеральної позики (ОФП). Крім того, підписано закон про підвищення удвічі ліміту страхових виплат за банківськими вкладами з фондів Агентству зі страхування внесків (АСВ) - з 700 тис. рублів до 1,4 млн рублів.

За оцінкою першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова, докапіталізація банків через АСВ і збільшення розміру страхування вкладів громадян до 1,4 млн рублів дозволять застрахуватися від додаткових ризиків для банківської системи та економіки в цілому.

Також, за його словами, обговорення питання про те, як витратити резервні фонди, є найгіршою формою обговорення економічної політики і може свідчити про те, що кошти фондів витратять досить швидко.

"Якщо ми обговорюємо тільки те, за який період часу ми витратимо фонди, то тоді я абсолютно згоден, що ми витратимо ці фонди значно швидше, ніж ми собі це можемо сьогодні уявити, і з сумними наслідками для економіки", - сказав він.

За словами Грефа, вже через рік частка держави в економіці може "збільшитися драматично". "За нашими підрахунками, при ціні у $45 за барель нафти доведеться сформувати близько 3 трлн руб. резервів за 2015 рік. Це означає, що держава капіталізуватиме банки і підвищуватиме свою частку в них, а банки купуватимуть індустріальні підприємства і ставатимуть фінансово промисловими групами. У нас буде величезна, велика держава, вся наша економіка буде держава", - вважає Греф.

Разом з тим Греф вважає, що держава мусить у максимально короткий термін завершити дискусію про пріоритети своєї політики. "Цю дискусію треба максимально швидко закінчити. Це гарна дискусія, але її треба закінчити у максимально короткий проміжок часу, і треба оголосити напрямки політики", - сказав Греф.

За його словами, наразі уряд РФ не сформулював цілі своєї політики. "Я прочитав усі документи уряду і не побачив цілі економічної політики", - сказав Греф, зазначивши при цьому, що Центральний банк у нинішніх умовах діє професійно і раціонально.

"Ми розуміємо, що робитиме Центральний банк. Ми розуміємо, що, напевно, ставки (Банку Росії - ред.) знижуватимуться, але, чесно кажучи, дуже мало розуміння того, що робитиме уряд".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram