ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Більшість росіян мають намір ігнорувати критику Заходу, - опитування

Соціологи вважають, що росіяни з часом стануть більш сприйнятливими до критики

Більшість росіян мають намір ігнорувати критику Заходу, - опитування
архив
Фото: EPA/UPG

Понад половина росіян (57%) вважають, що слід ігнорувати критику Заходом Росії.

Про це свідчать результати опитування, яке провів "Левада-Центр".

При цьому 43% не бажають слухати критику респондентів і вважають, що на Заході взагалі недоброзичливо ставляться до Росії, а ще 40% упевнені, що Захід прагне послабити Росію як конкурента. Звернути увагу на критику Заходу вважають необхідним лише 27% росіян.

У тому, що Захід веде щодо Росії ворожу політику, так чи інакше впевнені 89% опитаних. 46% із них пояснюють це тим, що Захід хоче привласнити природні багатства Росії, ще 43% вважають, що Захід боїться російської військової міці.

На думку 47% респондентів, в нинішніх умовах Москва повинна орієнтуватися на зміцнення відносин з Китаєм, і лише 12% хочуть розвивати зв'язки з країнами СНД. "У свідомості росіян виникають труднощі, тому що ідея Митного союзу вже не здається людям такою вдалою, як раніше: негативне ставлення до України, Білорусь поводиться не так, як нам хотілося б", - пояснив директор "Левада-центру" Лев Гудков. За його словами, зараз Китай подають як противагу Заходу, і якщо раніше ми фіксували, що люди боялися його і розуміли, що надалі економіки країн будуть неспівмірними, то зараз кон'юнктура змінилася.

За словами Гудкова, анексія Криму Росією привела росіян до консолідації: люди розуміють, що порушено міжнародне право, але не хочуть це приймати.

"Грають свою роль залишки радянської свідомості і модель фортеці в облозі: працює туга за втраченим статусом великої держави, і пропаганда грає на цих настроях". Особливо несприйнятливі до критики чиновники і люди старшого віку, молоді більше схильні прислухатися, але "партія холодильника" повинна скоро усвідомити проблеми і змінити думку, вважає соціолог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram