ГоловнаСвіт

Німецький парламент вперше з 1969 року ухвалив бездефіцитний бюджет

Глава Мінфіну ФРН сподівається, що збалансований бюджет стане нормою для Німеччини

Німецький парламент вперше з 1969 року ухвалив бездефіцитний бюджет
Вольфганг Шойбле
Фото: www.grekomania.ru

Уряд Німеччини вперше за 45 років - з 1969 року - ухвалив збалансований бюджет, який не передбачає нової заборгованості.

Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на заяву міністерства фінансів ФРН.

Спочатку німецька влада передбачала невеликий дефіцит бюджету-2014 в розмірі $6,5 млрд євро ($7,7 млрд). Але завдяки збільшенню податкових надходжень і зниженню процентних платежів за борговими зобов'язаннями Берліну вдалося закінчити рік без будь-яких нових запозичень і досягти бездефіцитного бюджету, на який розраховував міністр фінансів Вольфганг Шойбле.

Міністр вже заявив, що має намір досягти таких самих показників і у 2015 році, і висловив сподівання, що збалансований бюджет стане нормою для Німеччини.

Бюджетна стриманість була одним з основних питань, які консерватори Ангели Меркель порушували під час передвиборної кампанії у 2013 році. Проте опозиційні партії та багато економістів вважають, що "чорний нуль" (так економісти називають бездефіцитний бюджет - ред.) фетишизується і насправді позбавлений економічного сенсу, оскільки стримує необхідні для зростання економіки інвестиції.

Представляючи бюджет уряду, глава мінфіну Німеччини Вольфганг Шойбле відзначив необхідність зниження співвідношення держборгу до ВВП. На сьогоднішній день воно становить 76% (близько €2150 млрд), до 2024 року влада Німеччини очікує зниження до показників нижче за 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram